16:39   BALıK ÇIFTLIKLERINI ISTEMIYORUZ!   16:39   ÇAĞDAŞ DEMOKRAT MUHASEBECILER YÖNETIME YENIDEN ADAY    16:38   SURIYE’NIN GELECEĞI MERSIN’DE KONUŞULACAK   16:38   MERSIN GÜNEŞ ENERJISINDE TÜRKIYE 12’INCISI!   16:38   MERSIN’DE KAHVERENGI KOKARCAYA KARŞı MÜCADELE BAŞLATıLDı!    16:38   İSTISMAR SKANDALı IÇIN BAKANLıK TAKIPTE MI?   16:36   BIR SANIYE HER ŞEYI DEĞIŞTIREBILIR!   16:35   MERSIN’DE ESKI YAPıLARıN DÖNÜŞÜME IHTIYACı VAR!   16:35   HATAY’ıN MERSIN KARNESI MAĞLUBIYET DOLU   15:31   YENI MİY’DEN BÜYÜK BAŞARı   12:05   TÜMGİŞ HEYETINDEN MERSIN’E ZIYARET   12:02   ‘EMEKLI EVIMIZ IKINCI YUVA OLDU’   12:01   PATIKÖY DOĞAL YAŞAM ALANı AÇıLDı    09:45   MERSIN VALILIĞI: ‘ŞÜPHELI TUTUKLANMıŞ, IŞ YERI MÜHÜRLENMIŞTIR’   09:35   EŞSIZ BIR MÜZIKAL DENEYIMI MDOB’DA   09:29   KADıN TAKıMı 30 MAÇTA 26 GALIBIYET ALDıLAR   17:12   DAVULTEPE’DEN AĞAÇ KATLIAMı ISYANı!   17:11   SURIYE’NIN YENIDEN INŞASıNDA MERSIN’IN ROLÜ BÜYÜK   17:11   MERSIN AGROPARK’A EK YATıRıM MÜJDESI    17:10   AR-GE PROJE PAZARı’NDA ÖDÜLLER SAHIPLERINI BULDU  
 
   
 
Mersin’de kahverengi kokarcaya karşı mücadele başlatıldı!

Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nden sonra Adana’da da tespit edilen istilacı zararlıya kahverengi kokarcaya karşı Mersin’de biyolojik mücadele başlatıldı.

 

Tarih : 9 Mayıs 2025 Cuma 16:38

HEDİYE EROĞLU

 

Fındık, elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok tarımsal ürüne büyük zarar veren ve ülkemizde ilk olarak 2017 yılında tespit edilen kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nden sonra Adana’da da tespit edildi!

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2024 yılından itibari ile kentte çiftçileri bilgilendirmek ve bu istilacı zararlıya karşı etkili mücadele sağlamak için kapsamlı bir çalışma başlattı.

Bilgilendirme çalışmaları kapsamında Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü’nde görevli uzmanlar tarafından çiftçilere ve teknik personellere zararlının biyolojisi ve mücadele yöntemleri anlatıldı. Kahverengi kokarca kışlak mücadelesi için biyosidal ürün uygulamaları hakkındaki bilgi tüm ilçelerle paylaşıldı.

Ayrıca Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ kapsamında Anamur, Silifke, Tarsus, Toroslar’da 12 lokasyona; Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğünün ‘Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi' kapsamında Akdeniz ve Erdemli’de de 6 lokasyona tuzak asımı gerçekleştirildi. İlçelerinde kurulan tuzaklar sayesinde kokarcanın yayılma riski takip altına alındı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü proje kapsamında BATEM tarafından üretimi yapılan faydalı böceğin Akdeniz, Silifke, Tarsus ve Toroslar’da 4 lokasyona biner adet olmak üzere toplam 4 bin adet parazitoit salınımı yapıldı. Yumurta parazitoidi Samuray arısı (Trissolcus japonicus) ile biyolojik mücadele desteklendi.

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce ayrıca çiftçilerin bilinçlendirilmesi için afişler, broşürler ve kamu spotları yayımlanarak, “Değerli Üreticiler Dikkat! Üretim alanlarınızda kahverengi kokarca ile karşılaşırsanız, en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirin. Tarımın geleceği için birlikte mücadele edelim!” denildi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA