14:06   DON MAĞDURU ÇIFTÇIYE HÂLÂ TEK KURUŞ ÖDEME YOK!   14:05   ZIRAI DON TBMM ARAŞTıRMA KOMISYONU 14 MAYıS’TA TOPLANıYOR   13:58   AKKUYU NÜKLEER’DE NIHAI KONTROLLERI TSE YAPıYOR   13:57   AKMİB’IN IHRACATı NISANDA 460 MILYON DOLARı AŞTı   13:52   VALI TOROS VE EŞI DUDU TOROS YAŞLıLAR VE ANNELERLE BULUŞTU   13:47   MERSIN NE ZAMAN EV SAHIBI OLACAK?   09:52   TRAFIK GÜVENLIĞINI TEHLIKEYE SOKAN SÜRÜCÜNÜN EHLIYETINE EL KONULDU   09:29   TARSUS’TA ANLAMLı KUTLAMA   16:53   ÇIFTÇI SU DESTEĞI ISTIYOR!   16:52   MERSIN, ’KURAKLıK YÖNETIM PLANıNı’ HAZıRLıYOR   16:52   TOROSLAR’DA BÜTÇEDE ASLAN PAYı MAL VE HIZMET ALıMLARıNA GITTI!   16:51   ‘ENGELLILER, GÖZDEN ÇıKARıLMıŞ BIR TOPLUM KESIMINI OLUŞTURMAKTA’   16:51   MERSINLI YÜZÜCÜ 37. TÜRKIYE REKORUNU KıRDı   13:24   MERSIN’DE TICARET VE SANAT MTSO ÇATıSı ALTıNDA BULUŞTU   13:23   ERDEMLI’DEKI LISELILER WEB TASARıMıYLA GELECEĞE HAZıRLANıYOR   13:23   ‘ATıK MALZEMELER’ MERSIN’DE SANATA DÖNÜŞTÜ   13:22   MERSIN’DE ÖĞRENCILER ORMANLıK ALANDA TEMIZLIK YAPTı   13:21   MEZITLI, ’SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ’NDE DOĞADA BULUŞTU   13:21   KAYMAKAM TOPSAKALOĞLU’NDAN ŞEHIT ANNESINE ANNELER GÜNÜ ZIYARETI   13:20   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ANNELER GÜNÜ ŞÖLENI  
 
   
 
Don mağduru çiftçiye hâlâ tek kuruş ödeme yok!

Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yaptığı konuşmada bu yıl yaşanan zirai don felaketlerine ve iktidarın bu süreçte çiftçiye karşı takındığı kayıtsız tutuma dikkat çekti.

 

Tarih : 12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:06

Haber Merkezi

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada bu yıl yaşanan zirai don felaketlerine ve iktidarın bu süreçte çiftçiye karşı takındığı kayıtsız tutuma dikkat çekti.

 

İLK ZİRAİ DON, 20–25 ŞUBAT’TA YAŞANDI

Kamuoyunda mart ve nisan aylarındaki gelişmelerle gündeme gelen don felaketinin aslında çok daha önce başladığını belirten Ekmen, “Ülkemizde bu yıl yaşanmış olan ilk zirai don felaketi, 20–25 Şubat tarihleri arasında Mersin, Adana ve Antalya’da meydana geldi. Bu felaketin üzerinden bu konuşmayı yaptığım gün itibariyle tam 77 gün geçti ama hâlâ ne hasar tespiti açıklandı ne de çiftçinin zararı telafi edildi. Daha sonra Anadolu'yu geniş olarak kapsayan ve onlarca meyveyi-sebzeyi ve 65 ili etkisi altına alan zirai don felaketi gündeme geldi. Bir memlekette tıpkı deprem gibi, zirai don felaketi gibi beklenmeyen bir durum olduğunda vatandaşların ilk beklentisi; devletin bu konuda yaralara nasıl merhem olacağı, zor durumda bulunan çiftçiye ilk can suyunu nasıl vereceğidir” dedi.

DEVLET NE TESPİTLERİNİ AÇIKLADI NE DE ÖDEME YAPTI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üç büyük tarım kentinde yaşanan bu felakete dair hala tespitleri açıklamadığını vurgulayan Milletvekili Ekmen, “Tam 77 gündür Mersin, Adana ve Antalya'da yaşanan zirai don felaketinin hasar tespit raporları henüz açıklanmamıştır. Devlet bir şeyi önce tespit eder, sonra bununla eş zamanlı olarak da alacağı tedbirleri açıklar. Yetmiş dokuz gündür bir ilin gördüğü hasarı dahi açıklamayan, yapılmış olan tespitlere karşı çiftçiye itiraz etme hakkı sunmayan Tarım ve Orman Bakanlı Sayın İbrahim Yumaklı ile Ziraat bankası Genel Müdürü Sayın Alpaslan Çakar acaba ne zaman bu çiftçiye yardım etmeyi düşünmektedir? Çiftçinin içine düştüğü bu hâlin sadece bir üründe değil; onlarca üründe olduğunu, örtü altı tarımı dahi etkilediğini, meyve bahçelerinde %70'e ulaşan verim kaybı olduğunu ve bir kısmının gözeneklerin dolması nedeniyle önümüzdeki yılda meyve alınamaz hâle geldiğini ama bir kısım bahçelerin de ağaçların kökten kesilmesini gerektirecek kadar zarar gördüğünü ifade edelim” dedi.

 

“GIDA ENFLASYONUNDA DÜNYA BİRİNCİSİYİZ AMA ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKAN YOK”

Milletvekili Ekmen, “Gıda enflasyonu dünyada %6–7 seviyesindeyken, bizde %65–70 aralığında. Bu kadar büyük ürün kayıplarının olduğu bir yılda bu ürünler pazara gelmediğinde, vatandaş sebzeyi, meyveyi nasıl alacak? Bu gıda enflasyonuna karşı nasıl bir tedbir alınacak? Yargı operasyonunun kura etkisini azaltmak için gece yarısı 50 milyar dolar döviz satıldı. Borsa çökmesin diye açığa satış yasaklandı. Faiz artışına karşı da tedbirler alındı. Peki aynı kamu yönetimi neden 79 gündür çiftçinin hesabına tek bir kuruş yatırmadı? Herkesin ektiği belli, ÇKS kayıtları belli. Tahmini zarar 100 liraysa, hemen ertesi gün çiftçinin hesabına 50 lira aktarılamaz mıydı? Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan'ın ifade ettiği gibi: 'Çiftçiye destek ver, yüksek faiz ödemek zorunda kalma. Faize ödeyeceğin parayı çiftçiye öde, kural basit.'” dedi.

 

“BU, SADECE ÇİFTÇİYE DESTEK DEĞİL; DOMATESİN 100 LİRA OLMAMASI İÇİN ZORUNLULUKTUR”

Konuşmasının sonunda hükümete doğrudan çağrıda bulunan Ekmen, “Burada anlattıklarım sadece çiftçiye yapılacak bir yardım değil, Türkiye'nin gıda güvenliği için yapılması gereken bir görevdir. Eğer kur korumalı mevduata, borsaya, faize gösterilen refleksin %1’i çiftçiye gösterilmezse, önümüzdeki yıl 100 liraya domates, 70 liraya patates yemek kaçınılmaz olur. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın derhal harekete geçmesi gerekiyor. Borçlar ertelenmeli, sulama bedelleri kaldırılmalı, TARSİM sigortasının sorunları çözülmeli, mazot desteği verilmeli, kısacası çiftçiye can suyu sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu gidişat, gidişat değildir” diyerek yetkililere bir kez daha seslendi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA