Haber Merkezi
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ve üç gün süren “Ahilik ve Kök Değerler ile İlgili Türkiye Genel Liseler Arası Tiyatro Yarışması”, genç kapasitesin sahne performanslarıyla taçlandı.
Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ödül törenine; İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Millî Eğitim Müdürü Yardımcısı Nazmi Kendigelen, Akdeniz İlçe Millî Eğitim Müdürü Saim Demir, Yenişehir İlçe Millî Eğitim Müdürü M.Necmeddin Dinç, İl Millî Eğitim Şube Müdürleri İlhan Sabit Memiş ve İbrahim Halil Ulaş, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Şube Müdürü Ahmet Duran Borlu, Mersin Kuyumcular Odası Başkanı İsa Varlıklı, çok sayıda öğretmen katıldı.
Sanatsal yaratıcılığın ortaya çıkmalarının yanı sıra, ulusal ve manevi değerlerin içselleştirilmesi ve kültürel mirasa sahip olmalarına olanak tanıyan tiyatro, büyük bir başarıyla tamamlandı.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinin yaşamındaki önemli etkinlik, hoşgörü, sorumluluk, iletişim ve estetik gibi önemli becerileri geliştirmeyi hedefledi. Yarışmaya katılan liseli öğrenciler, ahilik sürecinden ve kök değerlerimizden ilham alarak hazırladıkları özgün tiyatro eserlerini başarıyla sahneledi.
“SANATÇI RUHLAR, YETENEKLERİNİ ORTAYA ÇIKARMA FIRSATI KAZANDIĞI”
TÖrende konuşan Müdür Fazilet Durmuş, sözlerine “Akdeniz'in incicisi, Toroslar'ın gerdanlığı Mersin'imize hoş geldiniz” başladı. Fazilet Durmuş yarışmanın önemini vurgulayarak, “Güzel gelişmelerin farklı illerinden yarışmaya bölüm eden idareci, öğretmen ve sanatkârlar Akdeniz'in incicisi Toroslar’ın gerdanlığı Yörükler diyarı Mersin'de ağırlamaktan onur duyar. Bu yarışmalarda ortaya çıkan performanslardan dolayı sanatkâr evlatlarımı yürekten destekliyorum. Sanatçının ruhlarını ve yeteneklerini ortaya çıkarma fırsatı kazandığı bu tiyatro etkinliğine katıldığı için ayrıca teşekkür ediyorum.
Vatan Şairi Namık Kemal, ‘Tiyatro, fikrin hayâlâtına vicdân, vicdânın ulviyetine cân, cânın hisyâtına lisân verir’ diyor. Dolayısıyla sizlerde burada bu güzel tiyatro oyunlarınızla ‘Ahilik ve Kök Değerler’ gibi içtimai hayatımızın kadim değerlerinin hayalatını ve ulviyetini ortaya koymuş oldunuz.
Pir Ahi Evran-ı Veli diyor ki ‘Ahilik, bir insan bilimidir. Ahi; her şeyde, her dönemde ve her çağda, denge ve düzen tutturulmaktadır. Ahi, dağıtan değil toparlayandır, yıkanmayan değildir.’
Bir boyunca sünnete uyum olan ahilik ruhu bu topraklarda özgürce yıllardır kardeşliğin, kararlılığın, dürüstlüğün ve toplumun hizmetin kaynağı olmuştur. Hepinizde dijital dünyanın tüm donanımlarını ahilik değerleriyle birleştiren Türkiye Yüzyılı'nın dijital Fetâları'nı kutlarsınız.
Yarışmamızın diğer bir konusu da Kök Değerlerimiz. Ahilikte olduğu gibi kök değerlerimizin genel merkezinde de insan vardır. ‘İnsanı yaşatın ki devlet yaşasın" anlayışından ‘Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen, Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen" anlayışına doğru akan, kâmil insan olabilmedeki sürecin kök değerleri pınarından beslendiğini görebiliyor” tasarruf kullanıldı.
Konuşmanın ardından devam eden okullara verilen ödüller alınırken, tüm katılımcıların gösterdikleri emek ve özveri dolayısıyla tebrik edildi.
ÖDÜLLER KİMLERE GİTTİ?
Gecede En İyi Makyaj Ödülünü, ‘Hatmi Çiçeği’ oyunun sergileyen Hatay Fen Lisesi, En İyi Işık Ödülü’nü ‘Pazarcı Bekir’ oyunun usergileyen Yozgat Şehit Yıldız Gürsoy Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, En İyi Müzik Ödülünü ‘Ahi Evranın İzinde Medeniyet İnşası’ oyunuyla Mersin - Gülnar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, En İyi Kostüm Ödülünü, ‘Yol Odur Ki Doğru Vara, Göz Odur Ki Hakkı Göre’ oyunuyla Mersin Silifke Atatürk Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, En İyi Dekor Ödülünü ‘Ahi Devran-ı Cihan’ oyunuyla Mersin Erdemli Kocahasanlı Anadolu Lisesi kazandı.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü ‘Kökünü Arayan Ağaç’ oyununu sahneleyen Ankara Kahramankazan Şehit Ali Anar Anadolu Lisesi’nden Talha Çağlar, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü de ‘Ahi Devran-ı Cihan’ oyununu sahneleyen Mersin Erdemli Kocahasanlı Anadolu Lisesi’nden Arzu Nida Aker kazandı.
En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ‘Örsün Ve Örfün Muhabbeti’ oyununu sahneleyen Osmaniye Rahime Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Nigar Yürekli kazanırken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ‘Misafir Acısı’ oyununu sahneleyen Kahramanmaraş Türkoğlu Anadolu Lisesi’nden Serhat Yüce kazandı.
Gecede En İyi Yönetmen Ödülünü, ‘Kökünü Arayan Ağaç’ oyunuyla Ankara Kahramankazan Şehit Ali Anar Anadolu Lisesinden Şafak Er kazanırken, ‘Getir Emin Götür Emin’ isimli oyunuyla Antalya Alanya Payallar Çok Programlı Anadolu Lisesi Jüri Özel Ödülü almaya hak kazandı.
Yarışmada En İyi Oyun ödülünü ‘Kökünü Arayan Ağaç’ oyunuyla kazanan Ankara Kahramankazan Şehit Ali Anar Anadolu Lisesi Türkiye 1’incisi olurken, ‘Bir Ülkeye Adanan Ömür’ oyunuyla Mersin Hacı Zarife Çelebi Aygar Anadolu Lisesi Türkiye 2.'si ve ‘Bir Tatlı Kaşığı Çamur’ oyunuyla Hatay Fen Lisesi Türkiye 3.'sü oldu.