12:59   CARETTALAR GÖZÜNÜ DARÜŞAFAKA GALIBIYETINE DIKTI   12:29   2025 TARıM IÇIN AFET YıLı OLDU!   12:29   ÇAMLıYAYLA’Yı DOLU VURDU!   12:28   TARSUS TSO’DAN ÇIFTÇILER GÜNÜ KUTLAMASı   12:28   MERSIN OSB’DE ‘YALıN ÜRETIM’ EĞITIMI VERILDI   12:27   SILIFKE’DE EĞITIM VE MESLEK TANıTıM FUARı DÜZENLENDI   12:26   BASıN İLAN KURUMU’NDAN BÖLGE TOPLANTıSı   12:25   ‘HUKUK HERKES IÇIN GEÇERLI OLMALı’   12:25   MERSIN GENÇLERI ‘GENÇTEK ZIRVESI’NDE    12:24   YENIŞEHIR BELEDIYESI BEBEK GELIŞIM MERKEZI AÇıLDı   12:24   MEZITLI’DEN TURIZM VE YAŞAM KALITESI ATAĞı   12:23   49 ILDE TEFECILERE OPERASYON   12:22   MDOB’DAN UNUTULMAZ BIR MÜZIKAL: ‘MANÇALı ADAM’   12:22   KILIKYA ULTRA MARATONU’NA 8 ÜLKEDEN 646 SPORCU KATıLACAK   12:21   MERSIN MARINA DENIZCILIK ŞENLIKLERI‘NE IMZA ATıYOR   17:02   SAYıŞTAY’ıN FLAŞ MESKİ RAPORU!   17:00   KOLTUK GITTI, ıŞıLTı SÖNDÜ! NEBATI; 13 ŞUBENIN 11’INI KAPATTı   16:59   KONUTTA EN YÜKSEK ARTıŞ MERSIN’DE   16:58   UNUTMADıK, UNUTMAYACAĞıZ!   16:58   MERSIN’DE ŞAIR VE YAZARLARDAN ‘KıR ÇIÇEKLERI KITAPLıĞı’  
 
   
 
MDTO nihayet sessizliğini bozdu!

Mersin Limanı’nda işletici şirket MIP’in yetersiz hizmeti nedeniyle yaşanan sıkışıklık ve gemi beklemelerine ilişkin sektörün isyanına nihayet Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) da ortak oldu. Sektörden gelen yoğun tepkiler karşısında sessizliğini bozmak zorunda kalan MDTO, “Limandaki sorunlar Mersin’e kan kaybettiriyor” açıklaması yaptı.

 

Tarih : 17 Temmuz 2023 Pazartesi 14:25

Haber Merkezi

 

Mersin Limanı’nın işletmesini 2007’de ki özelleştirmeden buyana elinde bulunduran Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin (MIP) sektörü bezdiren yetersiz hizmetlerine tepkiler çığ gibi artıyor.

Limanda MIP’in yetersiz hizmeti nedeniyle yaşanan sıkışıklık ve gemi beklemelerine ilişkin sektörün isyanına nihayet Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) da ortak oldu. Sektörden gelen yoğun tepkiler karşısında sessizliğini bozmak zorunda kalan MDTO, “Limandaki sorunlar Mersin’e kan kaybettiriyor” açıklaması yaptı.

 

“KENTİN EN ÖNEMLİ SORUNU LİMANDAKİ SIKIŞIKLIK”

Mersin denizcilik camiasının gündemindeki en öncelikli sorunun, Mersin Limanı’nda yaşanan sıkışıklık ve gemi beklemeleri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu sorun, geçtiğimiz kasım ayında başlamış, 6 Şubat depremlerinin ardından İskenderun Limanı’nın yük trafiğine kapanması ve yüklerin Mersin’e kaymasıyla daha da artmıştır.

Geçtiğimiz haftalarda, İskenderun Limanı’nın kademeli olarak faaliyete başlamasına rağmen, Mersin Limanı’ndaki sıkışıklık sorunu halen devam etmektedir. Gemilerin demirde bekleme ve operasyon süreleri makul süreleri aşmıştır. Mersin Limanı’na yanaşmayı bekleyen ortalama 20-30 gemi bulunmakta, düzenli sefer yapan konteyner gemilerinin dahi demirde bekleme süreleri 5-10 günü, operasyon süreleri ise 2-3 günü bulmaktadır. Başta konteyner gemileri olmak üzere yük gemilerinin yanaşmak için bu kadar uzun süre beklemeleri, uluslararası teamüllere göre kabul edilemez bir durumdur.

 

TOPLANTILAR YAPILDI AMA SORUN SÜRÜYOR

Yaşanan sıkıntılara ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından önce gemi acentesi ve konteyner hat temsilcisi üyeleri ile, daha sonra hem üyeler hem de MIP yetkililerinin birlikte katılımı ile bir dizi toplantı yapılmış, sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Bugün gelinen noktada; MIP Yönetimi tarafından alınan, ‘yanaşma penceresi’ uygulamasının önce kaldırılması sonra tekrar başlatılması, ‘kontrollü kapı girişi’ gibi önlemlere rağmen limandaki sorunlar halen devam etmektedir.

 

KONTEYNER İÇİ YÜKLEME BOŞALTMA TALEPLERİ 15 GÜN SONRAYA SARKIYOR

Tüm liman kullanıcıları bu sorundan olumsuz etkilenmektedir. Liman sahasındaki yoğunluk gemi yükleme boşaltma işlemlerini yavaşlatmakta, liman giriş çıkışlarında uzun araç kuyrukları oluşmakta, konteyner içi yükleme boşaltma talepleri 15 güne kadar uzayan sürelerde ancak yerine getirilebilmektedir. Yaşanan sorunlar, termin sürelerini ve maliyetleri artırmaktadır.

 

İLAVE MASRAF İSYANI

Daha da önemlisi bu koşullar altında işlerini sürdürmeye çalışan liman kullanıcılarına sıkça ilave masraflar çıkarılmaktadır. Nitekim son olarak, yanaşma penceresi uygulamasına girecek olan  konteyner gemilerinden, konteyner başına 30 dolar gibi fahiş bir ek ücret alınacağı MIP tarafından duyurulmuştur. Sonuçta ihracatçılarımız artan maliyetlerin altında ezilmekte, iş yapamaz duruma gelmekte ve her geçen gün rekabet güçlerini kaybetmektedirler. İthalatçılarımız ise maliyet artışlarını tüketiciye yansımakta, böylece ülkemizdeki enflasyon körüklenmektedir. 

 

MIP’E VERİMSİZ ÇALIŞMA ELEŞTİRSİ

Giderek daha da can yakıcı hale gelen bu olumsuzluklara; Liman İşletmesinin verimsiz çalışması ve planlama eksikliğinin yanı sıra liman sahasındaki konteyner ve trafik yoğunluğu, başta operatörler olmak üzere personel ve ekipman eksikliği ile sahadaki araç gereç ve ekipmanların düşük verimle çalışmasının yol açtığı değerlendirilmektedir.

Mersin Liman İşletmesi, aldığı ya da almadığı her önlemin, Mersin ve hinterlandında yer alan kentlerin ekonomisini ayakta tutan ihracat, ithalat ve lojistik firmalarının faaliyetlerini doğrudan etkilediğini göz ardı etmemeli, çözüm odaklı olmalıdır” denildi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA