17:56   LIMONDA ALıM SATıM DURDU!   17:55   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   17:54   MERSIN’DE COŞKULU 1 MAYıS!   17:53   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   17:52   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    17:52   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   17:52   TARıMSAL AR-GE ARTMALı!   17:51   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   17:51   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   17:50   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   15:52   SILIFKE’DE PRIM KRIZI ŞAMPIYONLUKTAN ETTI   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!  
 
   
 
Çevre Platformundan Silifke çıkarması

Haftasonu sık sık çevre tahribatları ile gündeme gelen Silifke’ye çıkarma yapan Mersin Çevre Platformu, “Dünya mirası olan Göksu Deltası korunmalı!” diyerek, Tisan’daki yapılaşmaya tepki gösterdi.

 

Tarih : 2 Mart 2025 Pazar 16:27

HEDİYE EROĞLU

 

Özellikle son yıllarda sık sık çevreyi olumsuz etkileyen faaliyetlerle gündeme gelen Mersin’in Silifke ilçesine çıkarma yapan Çevre Platformu paydaşları yangınlar ve tahribatlar nedeniyle tehdit altında olan Göksu Deltası ile yapılaşmaya açılması nedeniyle adeta katledilen Tisan Yarımadası’nı inceledi. 

 

“GÖKSU, DOĞAL SİT STATÜSÜNDE”

Mersin Çevre Platformu ilk olarak Göksu Deltası’na gitti. Burada saha incelemesi yapan grup adına açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi, Uluslararası Ramsar Sözleşmesiyle korunan, doğal sit statüsünde olup, önemli doğa Alanı içerisinde yer almaktadır. Delta Göksu Nehrinin Akdeniz’e döküldüğü yerde oluşmuş bir sulak alandır.

Göksu Deltasında tarım, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerin yapıldığı bölgeler, sulak alanlar, göller, sazlık alanlar, kumul ve çeltik alanlarla birlikte kaplumbağa yumurtlama alanları vardır. Deltada 330’un üzerinde kuş türünün yaşam alanları ve 352 tür bitki türünün yetiştiği alanlar mevcuttur.

 

GÖKSU NEHRİNDE SU AZALIYOR DELTA YAŞANMAZ HALE GELİYOR

Göksu Deltası, Göksu Nehrinden beslenmektedir. Göksu Nehri üzerinde yapılan barajlar ve HES’ler yüzünden, sulak alanlardaki suyun azalmasına, bölgede yapılan endüstriyel tarımda kullanılan aşırı ve yanlış tarımsal ilaç ve gübre kullanımı yüzünden tarımsal topraklarda, sularda kirlenme ve deltada yaşayan hayvan ve bitki türlerinde her yıl azalma meydana geldiği gözlenmiştir.

Ülkemizde mevcut olan deltaları korumak için Özel Çevre Koruma Kurumları tarafından hazırlanan Yönetim Planları ne yazık ki uygulanmamaktadır.

 

YANGINLARIN VERDİĞİ ZARARIN TELAFİSİ YOK

Göksu Deltası yıllarca insan faaliyetleri nedeniyle çok zarar görmüş ve ekosistemi çok bozulmuştur. Ekosisteminin bozulmasının yanında insan faaliyetlerinin zararları her geçen gün artmaktadır. Delta, koruma önlemlerinin yetersizliği nedeniyle her yıl meydana gelen yangınlardan da çok zarar görmüştür ve halen meydana gelen yangınlardan da zarar görmeye devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen yangında telafisi mümkün olmayan zararlar oluşmuştur.

 

“GÖKSU DLTASININ ZARAR GÖRMESİ SONUCU İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI DA BOZULUR”

Göksu Deltası korunması gereken ve ekosistemde çok önemli yeri olan dünya mirası olan bir bölgedir. Göksu Deltasının zarar görmesi sonucu insan ve çevre sağlığı da bozulur.

Göksu Deltası’nın korunması için bölgede turizm, hayvancılık, avcılık ve diğer insan faaliyetlerinin baskısı kontrol altına alınmakla birlikte deltada acilen doğal tarıma geçilmeli, Göksu Nehri üzerindeki HES’lerin ve barajların acilen kamu yönetimi eliyle deltanın ihtiyacı olan su ve diğer maddelerin sağlanmasını ve Göksu Deltasını koruyan uluslar arası Ramsar Sözleşme’nin ve Özel Çevre Koruma Bölgesi şartlarının yerine getirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

 

TİSAN’DA ÇEVRE KATLİAMI VAR

Çevreciler daha sonra Silifke İlçesi Tisan Mahallesi'nde Faras İnşaat tarafından yapımı devam eden otel ve konut inşaatları ile tahrip edilen Tisan Yarımadası’nda incelemelerde bulundular. Doğa tahribatının önüne geçmek ve doğayı korumak için çağrı yapan çevreciler, Tisan’da Faras İnşaatın yaptığı çevre katliamlarına karşı kenti birlikte hareket etmeye çağırdı.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA