17:56   LIMONDA ALıM SATıM DURDU!   17:55   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   17:54   MERSIN’DE COŞKULU 1 MAYıS!   17:53   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   17:52   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    17:52   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   17:52   TARıMSAL AR-GE ARTMALı!   17:51   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   17:51   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   17:50   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   15:52   SILIFKE’DE PRIM KRIZI ŞAMPIYONLUKTAN ETTI   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!  
 
   
 
Yerel basının sorunları TBMM’ye taşındı

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, yerel basının yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Meclis Araştırma Önergesi için talepte bulunan Dinçer, “Yerel basın tasarruf tedbirleriyle can çekişiyor, yerel medya demokratik işlevini yerine getiremiyor” dedi.

 

Tarih : 3 Mart 2025 Pazartesi 15:59

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, yerel medya sektörünün yaşadığı ekonomik sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dinçer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Tasarruf Genelgesi'nin yerel gazeteler üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekerek, yerel basının ayakta kalabilmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

 

YEREL BASIN TASARRUF TEDBİRLERİYLE CAN ÇEKİŞİYOR

Dinçer, Tasarruf Genelgesi kapsamında kamu kurumlarının gazete alımları ve aboneliklerinin yasaklanmasının, yerel gazetelerin gelir kaynaklarını ciddi şekilde kısıtladığını belirtti. Bu durumun, birçok yerel gazetenin kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu ifade eden Dinçer, “Tasarruf tedbirleri kapsamında Basın İlan Kurumu büyükşehirlerdeki 28 şubesinin 13’ünü kapattı. Tasarruf, kurumun kendi yapısında uygulanırken, zaten ekonomik sıkıntılarla boğuşan yerel gazeteler için hiçbir önlem alınmaması büyük bir çelişki yaratıyor.” Dedi.

Resmi İlanlar ve Abonelikler Kesildi, Gazeteciler İşsiz Kalma Riskiyle Karşı Karşıya

Yerel gazetelerin temel gelir kaynağı olan resmi ilanlar ve aboneliklerin kesilmesinin, sektörü sürdürülemez hale getirdiğini belirten Dinçer, gazetelerin personel sayısı yaptırımı altında ezildiğini ifade etti. Özellikle Mersin'de 6, Ankara ve İzmir'de 11, İstanbul'da ise 14 kişilik personel zorunluluğunun gazetecilere büyük bir yük getirdiğini söyleyen Dinçer, gazetelerin birleşme yoluna gitmesi durumunda birçok gazetecinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

YEREL RADYO VE TELEVİZYONLAR DA BENZER SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Yerel radyo ve televizyonların da yüksek telif ücretleri ve artan elektrik maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu ifade eden Dinçer, yüksek telif ücretleri özellikle müzik meslek birliklerinin taleplerinin yayıncılar için büyük bir yük oluşturduğunu söyledi. Elektrik maliyetlerindeki artışın da medya kuruluşları için ek bir finansal yük yarattığını belirten Dinçer, bu durumun kamu yararına yayıncılık yapan radyo ve televizyonları olumsuz etkilediğini vurguladı.

 

YEREL MEDYA DEMOKRATİK İŞLEVİNİ YERİNE GETİREMİYOR

Milletvekili Dinçer, yerel medyanın sadece ekonomik anlamda değil, demokratik işlevini yerine getirme konusunda da zorlandığını belirtti. Özellikle afet durumlarında internet ve telefon hatlarının çöktüğü anlarda, radyo ve televizyonların halkın bilgiye ulaşabilmesi için kritik bir rol üstlendiğini ifade eden Dinçer, yerel medyanın ayakta kalabilmesinin toplumun doğru bilgiye ulaşabilmesi ve demokratik süreçlerin işleyebilmesi için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

AB VE ABD'DE DEVLET DESTEKLERİ VAR, TÜRKİYE'DE YOK

Talat Dinçer, AB ve ABD'de radyo, televizyon ve gazetelere devlet tarafından teknik destek sağlandığını, ekipman alımları için imkanlar sunulduğunu ve vergi indirimleri yapıldığını belirterek, Türkiye'de ise bu tür desteklerin yerel medya için mevcut olmadığını söyledi. Yerel medyanın yaşadığı finansal darboğazın, gazetecilik mesleğini sürdürebilmek için zorlu bir mücadeleye dönüştüğünü ifade eden Dinçer, devletin medya sektörüne daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti.

 

MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Talat Dinçer, yerel basının korunması ve yaşatılması adına Anayasa'nın 98'nci maddesi ile TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Dinçer, yerel gazeteler ve televizyonların kapanma noktasına gelmesinin, halkın haber alma özgürlüğünü ve demokratik katılımını ciddi şekilde tehdit edeceğini belirterek, acil önlemler alınması çağrısında bulundu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA