12:46   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   11:19   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    11:19   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:17   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   11:16   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   11:16   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:13   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!   17:15   MTSO VE TOBB CHICAGO TICARET MERKEZI, ABD’YE TICARET KÖPRÜSÜ KURUYOR   17:15   YENI BAŞKAN MEMIŞ’IN YARDıMCıLARı ÇAĞAN VE TEKIN   17:14   MERSIN OSB’DE ’YANGıN MÜDAHALE İNSANSıZ HAVA ARACı’ GÖREVE BAŞLADı   17:14   YABANCıYA KONUT SATıŞıNDA MERSIN ILK 3’TE  
 
   
 
Limon ihracatına yasak, üreticiyi yok eder!

Limonun başkenti Mersin’de, limon ihracatı yasağının üreticiyi yok edeceği açıklandı. MTSO Başkanı Çakır. limon stoklarının yüzde 70’inin küçük üreticiye ait olması nedeniyle en çok küçük üreticinin mağdur olacağını vurguladı.

 

Tarih : 8 Nisan 2025 Salı 10:33

Haber Merkezi

 

Ticaret Bakanlığı tarafından, limon ihracatının geçici yasaklanmasının ardından, Mersin ve Adana’daki sektör temsilcileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığında bir araya geldi. Düzenlenen istişare toplantısında limon ihracatına getirilecek yasağın üreticiyi yok edeceği konusunda görüş birliğine varıldı.

 

AYNI SORUNU 2019’DA YAŞADIK

Mersin Milletvekili Ali Kıratlı’nın yanı sıra, MTSO’nun ilgili Meslek Komiteleri temsilcileri, Mersin Ticaret Borsası, il ve ilçe ziraat odası başkanları, üretici birlikleri başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla istişare toplantısı düzenlendi. 2019 yılında da gerçekleşen ihracat yasağı sonrasında yaşanan sıkıntılar, kaybedilen dış pazarların hatırlatıldığı toplantıda bu yıl benzer sıkıntılar yaşanmaması adına yapılabilecekler görüşülüp kaygılar dile getirildi. Toplantı sonunda oraya çıkan ortak metin imza altına alınarak, yetkililere iletildi.

 

ÇAKIR:  “YASAKLAMA KARARI İPTAL EDİLMELİ”

Toplantı sonunda genel bir değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır böylesi yasakların, üretime, ihracata ve fiyatlara etkisinin beklenenin aksine olumsuz olacağını belirtip var olan limon stoklarının yüzde 70’inin küçük üreticiye ait olması nedeniyle en çok küçük üreticinin mağdur olacağını vurguladı. Tüketimin çok üstünde bir limon üretimi ve stoku bulunduğunun altını çizen Başkan Çakır, limonun geçici de olsa maruz kalacağı yasaklamayla Türk narenciye ihracatçısının pazarlarını kaybetme ve dış pazarda güven kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Çakır, “Bu yasak üreticiyi yok eder, alınan karar en kısa sürede iptal edilmelidir” dedi.

 

“TÜRKİYE’DE LİMON TÜKETİMİ, HİÇBİR ZAMAN ÜRETİMİN ÜSTÜNDE OLMADI”

Mersin tarım paydaşlarının katıldığı toplantı sonunda hazırlanan ortak metin şöyle:

“Mevcut stoklarda en az 400-450 bin ton limon bulunmaktadır. Türkiye’nin aylık en fazla 20 bin ton limon tüketimi vardır. Eylül 2025 tarihine kadar, Türkiye’nin toplam limon tüketimi en fazla 120 bin ton civarında olacaktır. Ve var olan stoklar, tüketimin çok üstündedir. Depolardaki limonların yüzde 70’i üreticiye aittir. Türkiye’de limon tüketimi- ihracat rakamları dahil - hiçbir zaman üretimin üstünde olmamıştır.

 

“YASAKTAN EN ÇOK MERSİN’DEKİ KÜÇÜK ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİLER ZARAR GÖRECEK”

Bu yasaklama kararından en çok Erdemli ve bölgesi başta olmak üzere, Mersin ve bölgesindeki küçük çiftçi ve üreticiler zarar görecektir. Zaten girdi maliyetlerinden dolayı ekonomik anlamda zor günler geçiren üreticiler için bu karar, limon üretiminden vazgeçmelerine veya iflaslara yol açacağı gibi bir sonuca neden olabilir.

2019 yılında da benzer bir kararla bölgenin limon üretiminde büyük zararlara neden olunmuştur. O dönemde de satılamayan limon çürüyerek, milli bir servet kaybına neden olmuştur. Eğer bu yasak kaldırılmazsa aynı durum tekrar yaşanacak ve ülkemiz hem güçlü olduğu pazarları kaybedecek hem de ciddi bir döviz kaybı yaşanacaktır.

 

“KÜRESEL LİMON PAZARLARINI KAYBEDERİZ”

Limon üreticisi, limon bakımını yapamadığı için ya üretimden vazgeçecek ya da kalitesi düşük ürün ortaya çıkacaktır. Müstahsil ve tüccarlar da limon depolamadan vazgeçerek, yaz aylarında ihtiyaç olan limonun arzını sağlayamayacaklardır.

Küresel limon pazarında, zaten zor şartlarda rekabet ettiğimiz pazarları kaybetmekle kalmayıp, tekrar o pazarlara girme konusunda büyük riskler oluşacaktır.

Yüksek maliyetlerden dolayı zaten durma noktasına gelen limon ihracatına getirilecek ilave bir yasak sektörün ve özellikle küçük üreticinin yok olması anlamına gelmektedir.

Narenciye istihdam odaklı bir sektördür. İstihdam edilen insanların çoğunluğu kadınlar, göçle gelenler veya vasıfsız insan gücü olduğu için, sektörün sorun yaşaması aynı zamanda ciddi bir toplumsal soruna yol açacaktır.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, Ticaret Bakanlığı tarafından alınan limonun ihracatına yönelik geçici durdurma kararı iptal edilmelidir.”






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA