13:47   MERSIN NE ZAMAN EV SAHIBI OLACAK?   09:52   TRAFIK GÜVENLIĞINI TEHLIKEYE SOKAN SÜRÜCÜNÜN EHLIYETINE EL KONULDU   09:29   TARSUS’TA ANLAMLı KUTLAMA   16:53   ÇIFTÇI SU DESTEĞI ISTIYOR!   16:52   MERSIN, ’KURAKLıK YÖNETIM PLANıNı’ HAZıRLıYOR   16:52   TOROSLAR’DA BÜTÇEDE ASLAN PAYı MAL VE HIZMET ALıMLARıNA GITTI!   16:51   ‘ENGELLILER, GÖZDEN ÇıKARıLMıŞ BIR TOPLUM KESIMINI OLUŞTURMAKTA’   16:51   MERSINLI YÜZÜCÜ 37. TÜRKIYE REKORUNU KıRDı   13:24   MERSIN’DE TICARET VE SANAT MTSO ÇATıSı ALTıNDA BULUŞTU   13:23   ERDEMLI’DEKI LISELILER WEB TASARıMıYLA GELECEĞE HAZıRLANıYOR   13:23   ‘ATıK MALZEMELER’ MERSIN’DE SANATA DÖNÜŞTÜ   13:22   MERSIN’DE ÖĞRENCILER ORMANLıK ALANDA TEMIZLIK YAPTı   13:21   MEZITLI, ’SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ’NDE DOĞADA BULUŞTU   13:21   KAYMAKAM TOPSAKALOĞLU’NDAN ŞEHIT ANNESINE ANNELER GÜNÜ ZIYARETI   13:20   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ANNELER GÜNÜ ŞÖLENI   13:20   CARETTALAR BAHÇEŞEHIR’I 60-59 YENDI    16:39   BALıK ÇIFTLIKLERINI ISTEMIYORUZ!   16:39   ÇAĞDAŞ DEMOKRAT MUHASEBECILER YÖNETIME YENIDEN ADAY    16:38   SURIYE’NIN GELECEĞI MERSIN’DE KONUŞULACAK   16:38   MERSIN GÜNEŞ ENERJISINDE TÜRKIYE 12’INCISI!  
 
   
 
Çiftçi su desteği istiyor!

Mersin’de yıl başından buyana zirai don ve dolu afetlerinden beli bükülen çiftçi, pahalı su kullanımının önüne geçilmesi için destek çağrısı yaptı. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, bölge üreticisinin sesi olarak su ücretlerini düşürülmesi için yetkililere seslendi.

 

Tarih : 11 Mayıs 2025 Pazar 16:53

BURCU KAYA

 

Mersin’de son yıllarda giderek daha çok yaşanan doğal afetler, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşayan çiftçinin belini bükmeye devam ediyor. Yıl başından buyana zirai don ve dolu afetlerinden beli bükülen çiftçi, pahalı su kullanımının önüne geçilmesi için destek çağrısı yaptı. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, bölge üreticisinin sesi olarak su ücretlerini düşürülmesi için yetkililere seslendi.

 

DOĞAL AFETLER ARKA ARKAYA GELDİ

Geçtiğimiz aylarda yaşanan zirai don afetinden Erdemli’deki ekili alanların 3’te birinin ve daha yüksek 500 rakım üstündeki kesimlerin yüzde 100 etkilendiğini anımsatan Şahin, “Özellikle limon bahçelerin bu iklim olaylarından önemli derece olumsuz şekilde etkilendi. Afetler arka arkaya afetler geliyor. Bunlar iklim değişiklinden kaynaklı bunu biliyoruz. Nerdeyse ağaç kabuklarına sökecek kadar büyük bir dolu afeti yaşardık. Bu sene zaten çiftçilerimizin ürünleri gitti, yok oldu. Ama yeni ağaçlar inşallah iyileşir verim verir. Büyüklerimizin dolu afetinden etkilenen çiftçilerimizin yanında olmalarını desteklemelerini istiyoruz” dedi.

 

“GÖZLER BİTMEYEN BARAJLARIN TAMAMLANMASINDA”

Bu zorlu şartlarda en önemli sorunlarının başında yüksek su ücretlerinin geldiğini ifade eden Başkan Rasim Şahin, şunları söyledi; “Sulama suyu ücretlerimiz zaten fazla. Aksıfat ve Sorgun barajımız faaliyete geçtiği zaman sıkıntılarımızdan kurtulacağız. Sorgun Barajımızda hatlar zaten yapılmaya başladı, en az 1-2 yıl içerisinde tamamlanacak. Özellikle Erdemli’nin batı ve doğu kısmı bu barajdan önemli ölçüde faydalanacak. O zaman su sıkıntımız çözülecek.

 

“SUSUZLUK NEDENİYLE LAMAS DERESİNDE YAŞAYAN KÖYLERİMİZ NERDEYSE BİRBİRLERİYLE KAVGA EDECEK DURUMA GELDİ”

Lamas Deresinde yaşayan köylerimiz nerdeyse birbirleriyle kavga edecek duruma geldi. Ancak özellikler hava ve iklim şartlarından dolayı bu sene fazla yağmur yağmadı, bu yüzden su sıkıntısı başladı. Lamas Deresinde yaşayan köylerimiz nerdeyse birbirleriyle kavga edecek duruma geldi. Su olmadığı içinde çiftçilerimiz yayla kısımlarında ekimlerini biraz azalttılar. Yağmur yağmadı için su azaldı, bu nedenle dereler boş. Bütün bu sebeplerden dolayı su sıkıntımız hat safhada.

Bizim bölgemiz Tarsus, Silifke, Adana ve Mersin gibi değil. Bizim burası taşlık olduğu için hem arazimiz dar, hem de su sıkıntımız fazla. Ama iklimimiz ve toprağımız onlardan daha bereketli.

Su ile ilgili taleplerimizi gerek ilçe müdürlüğümüze gerek Adana DSİ müdürlüğümüze ve bakanlığımızda bildirdik. Bu yıl sulama suyu ücretine yüzde 5’lik bir artış oldu. Ama çiftçimizin eklentisi su ve elektrik fiyatlarında düşüş yapılması, Ekonomik durumdan dolayı yüzde 5 gibi düşük bir zam yaptılar bu yüzdenden destelemeyi kaldırdılar..

Erdemli’de şuan biz Aksıfat ve Sorgun Barajlarına odaklandık. Göletlerin yapılması zaten sorun değil, gölet yapılır ama yağmur yok su yok, kar yok. Her yıl iklim değişiyor, kış aylarının sonu geldi ama hiç yağmur yağmadı. Eskinde dağlara kar yağardı gözler dolardı, bahar aylarında bereket olurdu. Ama şuan iklim değişikliğinden dolayı ne kar yağdı ne yağmur yağdı.”

 

ÇİFTÇİYE İYİ TARIM UYGULAMASI ÇAĞRISI

İyi tarım konusunda Erdemli’de istedikleri oranda başarı yakalamadıklarını da belirten Rasim Şahin, “Kalıntısız, kaliteli ihracata gönderebileceğimiz, yurt dışı ile rekabet edebileceğimiz ürünler yetiştirmek için iyi tarım uygulamalarını hayat geçirdik. Ancak henüz istediğimiz başarı oranını yakalayamadık. Çiftçilerimizi her zaman uyarıyoruz; iyi tarıma geçelim, iyi, kaliteli ürün yetiştirelim, dış pazarlarda rekabet edelim. Zaten Erdemlimiz hem havası, hem de iklimi ve toprağı ile bulunmaz bir yer. Mesela Tarsus ve Adana’da don olmasına rağmen bizim burada az oldu. Çünkü dağ ile arasındaki mesafe kısa. Bundan dolayı da ayrı bir iklimi ayrı bir güzelliği var.

 

ÜRETEMEZSEK TÜKETİCİ NE YİYECEK?

“Erdemlide üreticilerimizi üretmeye devam edeceğiz” diyen Başkan Şahin, “Durmayacağız üreteceğiz. Ama çiftçimiz emeğinin karşılığını almalı. Eğer almaz ise yeni sene ne ekecek? O zaman tüketici ne yiyecek. Özelikle çiftçilerimiz desteklememiz lazım.

Pandemi de gördük. Kimse dışarı çıkmaz iken çiftçilerimiz üretim yaptı, içerde kapalı kalan insanları besledi.  Onun için üretmek lazım. Ama girdi fiyatlarımız yüksek, ilaç fiyatlarımızı yüksek, elektrik ve su fiyatlarımızda yüksek biz devletimiz tarafından çiftçilerimizin desteklenmesini istiyoruz. Çiftçimiz nefes alsın üretsin çiftçimiz nefes almaz ise tüketicide yaşayamaz.

 

“TARIMDA ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMIYORUZ”

Ayrıca şuan çalışan kalifiye elamanı bırakalım, normal elaman dahi bulamıyoruz. Gençlerimiz çoğunlukla üniversite eğitimi alıyor ve tarımda çalışmak istemiyor. Köydeki gençlerimiz şehre iniyor. Bunun için şuan tarımda çok büyük sıkıntı var. Tarımda başlıca sorun kalifiye eleman sorunudur. Böyle devam eder, genç nesil tarım yönelmez ise ilerleyen yıllarda devletimiz işçi bulamayacağız.

Çiftçilik bir meslek olmalı, eğer olmaz ise önüne gelen herkes çiftçi oluyor bu sefer ne oluyor üretim darbe yiyor. Devletimiz genç nesli tarıma yönlendirmeli, üretimi arttırmalı.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA