HEDİYE EROĞLU
Her gün yeni bir sağlığı hiçe sayan tarihi geçmiş ürün veya gerekli standartları taşımayan ürün satışı ile gündeme gelen Tarsus, çareyi caydırıcı cezaları arttırmakta buldu.
Tarsus Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündeme gelen konuyla ilgili çözüm için önemli düzenlemelere imza atılması için start verildi.
Vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi için kent genelindeki denetimlerini aralıksız sürdüren belediye, son kullanma tarihi geçmiş ürünler, hijyen eksiklikleri, ruhsat yetersizlikleri ve çeşitli usulsüzlüklere karşı cezaları katlama ve gerekirse ruhsat iptali yetkisi için düzenleme yapacak.
“BAZI ESNAFLAR SAĞLIĞI HİÇE SAYIYOR”
Teklifle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, meclis üyelerine hassas davranma çağrısı yapan Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, “Tarsus’ta birçok esnaf alın teriyle kazandığını ancak birçok insafında toplum, insan sağlığını hiçe saydığını yaptıkları denetimler ile gördüklerini söyleyerek, “Son kullanma tarihi geçmiş çok sayıda ürün gördük. Bunda art niyet aramamaya çalışıyorum, unutulmuştur diyorum. Toplumun sağlığını hiçe saymak Türk milletinin hiçbir ferdi yakışacak bir şey değil, herkesin evladı, değer verdiği insanlar var, bugün ona yarın başkasına ve bir günde size geliyor bu durum.
“YAPTIRIMLARI AĞIRLAŞTIRMAK GEREKEKİYOR”
Ama maalesef toplumda üzücü bir şekilde gerçekten de riayet edilmiyor bu işe. Bazı büyük büyük, koca koca firmalar çok rahatlıkla son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satabiliyorlar. Hatta bazı ürünlerin tarihi yılları geçmiş. Zabıtamız Kabahatlar Kanuna göre 2 bin 953 lira ceza yazıyor. Ama bu caydırıcı olmuyor. Geçen ay 72 tane tespit oldu, bunların içinde bir dünya ürün var. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Zabıta birimine bu konuda teşekkür ediyorum. Yapıcı bir şekilde uyararak, toplumu zor günler geçiren bu toplumu daha da kutuplaştırmadan, ipleri gerginleşmeden, biraz yol yürümeye çalıştılar. Ama ben biraz daha yaptırımları ağırlaştırmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“CEZALAR 3’E KATLANACAK GEREKİRSE RUHSATLAR İPTAL EDİLECEK”
Bu noktada yönetmeliğin yenilenmesi ile cezaların arttırılmasını planladıklarını açıklayan Boltaç, “Birinci ceza 3 gün kapama olacak. Bir işletme menşei belli olmayan ürünler satıyorsa, son kullanma tarihi geçmişse veya hijyenik koşullarla riayet etmiyorsa ceza yazılacak ve 3 gün kapatılacak. İkinci sene içinde aynı durum ile karşılaşırsak bu defa iki katı ceza ödenecek, yani 5 bin 956 lira civarında ve bu defa 7 gün kapatma cezası çıkacak. Aynı sene içinde 3’üncü defa bu iş yapılırsa ruhsat iptaline kadar gidecek bu iş. Ceza da yine katlanacak” diye konuştu.
“İLGİLİ KURUMLARINDA BU KONUDA KENDİNİ BİRAZ DÜZENLEMESİ GEREKİYOR”
Eğer yöneticiler topluma bu koşulları sunmazsa ilgililerin kendine çeki düzen vermeyeceğini gördüğünü ifade eden Ali Boltaç, belediye olarak toplumun sağlığının, bireylerin daha sağlıklı gıdalar tüketmesi için adım atmaya çalıştıklarını söyledi.
Bu noktada denetim yetkisine sahip Tarım Orman Bakanlığı’nı hedef alan Başkan Boltaç, “Eskiden belediye, Tarım Orman ve sağlık bakanlığı gibi tüm kurumlar bir araya gelerek kent genelinde denetim yaparlardı. Bu kentte bazı şeyleri düzeltir hemen etkisin gösterirdi. Maalesef şimdi biz Tarım ve Orman Bakanlığına tespit ettiklerimizi gönderdiğimizde bile ‘biz kendi denetimimizi yaparız, gerekli görürsek ceza yazarız’ yanıtı alıyoruz. İlgili kurumlarında bu konuda kendini biraz düzenlemesi gerekiyor.
“TARIM ORMAN EKİPLERİ DE DENETİM YAPMALI”
Özellikle Tarım Orman Bakanlığı’nın buradaki ilçe müdürlüğüne yazı yazdım fakat aldığımız cevap, ‘… ilçe müdürlüğümüz kendi gerçekleştirdiği resmi kontroller doğrultusunda cezai işlem yapmakla yükümlüdür’ deniliyor. İyi de o zaman bizim bu yaptığımız denetimleri siz de yapın. Tarsus’ta bu kadar boşlanmışlık olmaması lazım. Benim belediye zabıtası imkanları ile yapabileceklerim sınırlı ama toplumun sağlığın düşünüyorum ama aynı işlerde çok daha yetkili kurumların çok daha efektif olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu komisyona sevk edelim, tartışalım ama şunu unutmayalım; toplumun sağlığı için çıkaracağımız bir düzenleme bu ve kanuna da uygun” dedi.
Teklif oy birliğiyle; İnan Hakları ve Hukuk, Çevre Temizlik ve Sağlık ile Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.