13:42   ‘AKKUYU’DAN ILK ELEKTRIĞI VERECEĞIZ’   13:42   MERSIN TARıMA ODAKLANDı   13:41   MDOB GELECEĞIN SANATÇıLARıNı SAHNEYE TAŞıYOR   16:46   MERSIN LIMANı’NDA İSRAIL PROTESTOSU!   16:46   MERSIN LIMANı’NDA İSRAIL’E KARŞı NÖBET BAŞLADı   16:45   TOKİ’DEN MERSIN’DE KONUT FıRSATı!   16:43   İSTANBUL’DA NISAN AYıNDA EN ÇOK LIMON PAHALANDı   16:43   TARSUS, ALTıN ELMA ÖDÜLÜ IÇIN NE KADAR HARCADı?   16:34   ŞEHIR HASTANESI’NIN YENI BAŞHEKIMI BALLı OLDU   16:34   ÖĞRENCILER MERSIN’I BILGI YARıŞMASı ILE KEŞFETTILER    16:32   SEZONUN SON MAÇı   13:28   ÇHD MERSIN: ‘İSRAIL’E SILAH TAŞıYAN GEMILER ENGELLENSIN’   13:27   TÜRKIYE NÜKLEER ENERJILI DENIZALTı ÜRETECEK   13:24   ÖZYIĞIT, 1 MAYıS’TA EMEKÇILERLE YÜRÜDÜ   13:23   BOZYAZı MECLISI TOPLANDı   13:22   TARSUS TURIZMI ‘ORTAK VIZYON’ PEŞINDE   13:18   ÜNIVERSITELILERE, SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MIRAS ANLATıLDı   10:50   MEZITLI LIGIN KADERINI BELIRLEYECEK   10:50   BU GÖRKEMLI BALE SANATSEVERLERLE BULUŞUYOR   09:43   EMEKLI VALI ILE ALBAY KAÇAK KAZı YAPARKEN YAKALANDı  
 
   
 
Anamur muz üreticisi destek istiyor

Türkiye’de üretilen muzun yüzde 50’sini üreten Mersin’in Anamur ilçesinde, üreticinin destek talebini Mersin milletvekilleri görüp, duymazken, CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, TBMM’ye taşıdı!

 

Tarih : 5 Aralık 2024 Perşembe 16:57

HEDİYE EROĞLU

 

Son üç yıldır ülkemizde muz üretiminde azalma yaşanırken Türkiye’de üretilen yıllık yaklaşık 950 bin ton muzun yüzde 50’sini üreten Mersin’in Anamur ilçesindeki ürecinin talepleri TBMM’de gündeme getirildi.

Mersin vekilleri Anamur muz üreticisinin taleplerini görüp, duymazken sorun ve talepleri CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, TBMM’ye taşıdı!

 

YERLİ MUZA İTHAL ETİKETİ ÜRETİCİYİ BİTİRİYOR

Mecliste Anamur muz üreticisinin taleplerine dair konuşan Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP iktidarının Türkiye’yi tarımda kendine yeten ülke konumundan ithalat bağımlığına sürüklediğine dikkat çekti.  

Son üç yılda Türkiye’de muz üretiminde gözle görülür bir azalma yaşandığını vurgulayan Sarıbal, “Muzda 12 ay hasat var. Mesainin en yoğun olduğu dönem ise ağustos - eylül ayıyla birlikte başladı. Şu an muzun kilosu 28,30 lira. Üretici 1 kilo muzu 25 liraya mal ediyor. Türkiye genelinde üretime baktığımızda 2021’de 883 bin ton, 2022’de 997 bin ton, 2023’te bu rakam 930 bin tona gerilemiş. Rekoltede bu yıl da düşüş bekleniyor. Ziraat Odaları 2024 yılı için 1 milyon ton olan beklentilerinin 850 bin tona düşeceğini belirtiyor. Üreticinin en büyük sıkıntılarından biri ise arzı da talebi de zincir marketlerin oluşturması. Zincir marketler ithal ettiği firmaların kutularının içine yerli muzu koyuyor, üreticiden aldıkları muzu marketlerde 3 katına satıyorlar. Parayı üretici değil, zincir marketler kazanıyor” ifadelerini kullandı.

 

MUZ ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ!

Muz üreticisinin sürdürülebilir bir tarım yapabilmesi için destek beklediğini vurgulayan Sarıbal, Ziraat Bankası tarafından sağlanan bakım ve işletme kredilerinin üreticinin bu süreçteki ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğuna dikkati çekti. Özellikle 1000 metrekare alan için son üç yılda sunulan 25- 30 bin TL arasındaki kredi desteğinin, günümüz koşullarında yetersiz olduğuna değinen Sarıbal, “Elektrik, su, mazot, ilaç ve gübre gibi temel girdi maliyetler, her geçen yıl artarken, kredi destekleri aynı seviyede kalıyor. Üreticilerin artan maliyetlerle başa çıkabilmesi için Ziraat Bankası ürün bütçesi verilerinin güncellenmesi ve kredi miktarlarını yeniden değerlendirmesi şart. Eğer bu konuda radikal adımlar atılmazsa, önümüzdeki yıllarda muz üretimimiz iç talebi karşılayamayacak seviyeye gelebilir ve ithalat artacak. Bu, sadece üreticilerin mağduriyetiyle kalmayıp, ülkemizin gıda güvencesi açısından da büyük bir risk oluşturacak” dedi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA