HEDİYE EROĞLU
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü arifesinde, Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) Mersin Şube’de, 2025 yılı başından bu yana sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması ve Merin ile Karaman’da iki işçinin işten atılması Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri tarafından protesto edildi.
60 GÜNLÜK SÜREDE 3 KEZ BİR ARAYA GELİNDİ
EMO Mersin Şube önünde basın açıklaması yapan Tez-Koop-İş Sendikası Bölge Temsilcisi Burak Atahan, EMO’da, 2025 yılı başından bu yana sürdürülen TİS görüşmelerinin, EMO Yönetimi’nin sendikayı ve çalışanların örgütlü iradesini yok sayan tutumu nedeniyle sağlıklı bir şekilde ilerleyemediğini söyledi. “Resmi 60 günlük süre içerisinde yalnızca üç kez bir araya gelinebilmiş, ardından uyuşmazlık masasına taşınan süreç, yine yönetimin diyalogdan kaçan tavrı nedeniyle tıkanmıştır” diyen Atahan, bu duruma tepki gösterdi.
“10 AYDIR HERHANGİ BİR ÜCRET ARTIŞI OLMADAN ÇALIŞAN PERSONEL, ŞİMDİ DE İŞ GÜVENCESİ TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA KALDI”
“EMO çalışanları toplu özleşme sürecini büyük bir sabır ve iyi niyetle yürütmeye çalışmıştır” diyen Atahan, “Ancak EMO Yönetimin uzlaşmaya yanaşmayan tutumu, toplu sözleşme sürecini çalışanlar açısından hem ekonomik hem de psikolojik olarak yıpratıcı bir noktaya taşımıştır. 10 aydır herhangi bir ücret artışı olmadan çalışan personel, şimdi de iş güvencesi tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Son yapılan arabulucu toplantısından sonra yönetimin önerdiği rakama olumlu yaklaştığımızı belirtmiş, özellikle iş güvencesi konusuna büyük önem verdiğimizi açıkça ifade etmiştik. Bu iyi niyetli tutumumuzun ardından bir görüşme tarihi beklerken, bunun yerine sendika temsilcimiz ve üyemiz olan arkadaşlarımızın işten çıkarılmasıyla karşı karşıya kaldık.
“SENDİKA TEMSİLCİSİ, ‘EKONOMİK GEREKÇELER’ ÖNE SÜRÜLEREK İŞTEN ÇIKARILDI”
Mersin Şubesi’nde çalışan arkadaşımız Yelda hanım ile Karaman temsilciliğinde çalışan Hüseyin İçel isimli arkadaşlarımızın iş akdinin feshedilmesi, bu olumsuz tabloyu daha da ağırlaştırmıştır. Bu karar, yalnızca bir çalışanın işten çıkarılması değildir; aynı zamanda yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesi'nin açık şekilde ihlali anlamına gelmektedir.
Sözleşmenin 49. maddesi, yürürlük süresi boyunca ekonomik gerekçelerle işçi çıkarılamayacağını açıkça hükme bağlamaktadır. Buna rağmen, sendika temsilcisi olan bir arkadaşımız, ‘ekonomik gerekçeler’ öne sürülerek işten çıkarılmıştır. Bu durum, hem 49. maddeyi hem de sözleşmenin 9. maddesinin (b) bendini doğrudan ihlal etmektedir. Sendikamız bu keyfi ve hukuksuz uygulamayı asla kabul etmemektedir.
“TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ÇİĞNENDİ”
EMO Yönetimi, bugüne kadar süreci tıkayan, kapalı ve dışlayıcı bir yaklaşım sergilemiştir. Ancak biz çalışanlar ve sendikamız, tüm olumsuzluklara rağmen diyalog kanallarını açık tutmaya ve süreci uzlaşmayla sonuçlandırmaya çalışmış bulunmaktayız.
Bu çabaya rağmen geldiğimiz noktada, Toplu İş Sözleşmesi çiğnenmiş, çalışanlarla yönetim arasında yıllar içinde oluşan karşılıklı güven zemini bozulmuştur. Bu nedenle EMO Yönetimi’ni, yaptığı bu hatadan acilen dönmeye ve işten çıkarılan arkadaşımız Yelda’nın iş akdini feshini derhal geri çekmeye çağırıyoruz.
SAĞLIKLI BİR DİYALOG ZEMİNİ KURMA ÇAĞRISI
Bizler, Tez-Koop-İş Sendikası ve EMO çalışanları olarak; emeğimizi, haklarımızı ve örgütlülüğümüzü savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Yıllardır baskılara karşı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı odalarla birlikte yürüttüğümüz mücadelenin, şimdi EMO Yönetimi’nin anti-demokratik uygulamalarıyla gölgelenmesinden büyük bir rahatsızlık duyuyoruz. EMO Yönetimi’ni, bu hassasiyeti paylaşmaya ve sendikal örgütlülüğümüzle bir an önce sağlıklı bir diyalog zemini kurmaya davet ediyoruz” diye konuştu.