17:56   LIMONDA ALıM SATıM DURDU!   17:55   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   17:54   MERSIN’DE COŞKULU 1 MAYıS!   17:53   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   17:52   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    17:52   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   17:52   TARıMSAL AR-GE ARTMALı!   17:51   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   17:51   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   17:50   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   15:52   SILIFKE’DE PRIM KRIZI ŞAMPIYONLUKTAN ETTI   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!  
 
   
 
İthal çilek Mersin ürünüymüş gibi ihraç ediliyor!

Yunanistan ve Mısır’dan getirilen ithal çileğin Mersin çileğiymiş gibi gösterilerek ihracata gönderilmesine isyan eden Mersin Anamur – Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, hasadın devam ettiğini anımsatarak, ihracatçılara; “Afet vurdu bir de siz vurmayın” çağrısı yaptı.

 

Tarih : 5 Ocak 2025 Pazar 16:37

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz bölgesinde turfanda çilek hasadında birinci sırada yer alan Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçelerinde turfanda çilek hasadı devam ediyor. Ancak üreticiler, Yunanistan ve Mısır’dan getirilen ithal çileğin Mersin çileğiymiş gibi gösterilerek ihracata gönderilmesine tepkili.

 

EKİM GÜZEL REKOLTE BEKLENTİSİ YÜKSEK

Bu sene çilek ekiminin çok olduğunu ve yüksek rekolte beklediklerini dile getiren Anamur – Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Mersin çileğinin kalitesi ve aroması ile öne çıktığını, aynı zamanda halkın muzdan sonra ikinci geçim kaynağı olma özelliğini de taşıdığını vurguladı.

 “Akdeniz bölgesinde turfanda çilek hasadında Anamur birinci sırada yer almaktadır” diyen Gümüş, “Anamur çileği koku ve aromasıyla başka bölgelerde yetiştirilen çileklerden ayrılmaktadır. Anamur çileği büyük ölçüde ihraç edilmektedir. Bu yıl ekim ciddi manada var ama kışın nasıl geçeceğini bilmiyoruz. İki hafta meydana gelen fırtına nedeniyle de bizim bölgemizde en fazla zarar çilekte oldu. Küçük ürün grubunda olduğu için çilek etkilendi. Ama çok korkulur bir derece durum yok” dedi.

 

“MISIR, YUNAN ÇİLEĞİ TÜRK ÇİLEĞİ İHRACATA GİDİYOR”

Çilek üretimi başlamışken gözlerinin bir yandan da ihracatçıda olduğunu dile getiren Başkan Gümüş, “Geçmiş yıllarda da, zaman zaman serzenişlerimizi dile getirdik. Şuanda kulağımıza gelen bir takım bilgiler var. İthalatçılarımız tam çilek üretimi yapılırken yasak olmasına rağmen Mısır’dan ülkemize çilek ithal ediyorlar. Bu da Türkiye’de üreticilere olumsuz etki ediliyor. Yine geçtiğimiz yıllarda Yunanistan’dan farklı yollardan menşei değiştirilerek farklı yollardan Rus pazarına çilek gönderildi.

 

“DIŞARIDAN ÇİLEK TEMİN ETMEYİN”

İhracatçılarımıza bizde çilek varken dışarıdan temin etmelerini arzu etmiyoruz. Onlardan talebimiz; aynı havayı soluyor, aynı toprağın üzerinde, aynı bayrağın altında yaşıyoruz, sıkıntılarımız, üzüntülerimiz, sevinçlerimiz beraberken çilek üreticilerine böyle bir yanlış yapılmasından rahatsız oluyoruz.

Yurtdışına farklı ülkelerden çilek ihraç eden ihracatçılarımıza ve Türkiye’de çilek hasadı başlamışken yurtdışından çilek ithal ihracatçılara bu kötü alışkanlığınızdan vazgeçin diyoruz. Her şey para değil. Üreticimizin tam sevineceği hevesini kursağında koymayın.

Lütfen bizim çileğimiz varken, bu ülkenin havasını teneffüs eden, suyunu içen, ülkenin her türlü nimetlerinden yararlanan ithalatçılarımıza sesleniyorum. Üreticilerin, üretimine, ekmeğine kan doğramayın, üretime sizlerde destek verin, ihracatın önünü açalım” dedi.

 

 

 

İHRACATÇI DESTEKLENMELİ

Türkiye’de ihracatçının bir kilo çileği yurtdışına uçak kargo ile gönderirken 3- 3,5 kilo dolar ödemek zorunda kaldığını da dile getiren Ahmet Şeref Gümüş, “Türk ihracatçısı 3,5 dolar öderken, Mısır devleti ise ihracatçısını yüzde 50 sübvanse ediyor. Bu şartlarda bizim ihracatçımızın bu şartlarda yurtdışındaki rakipleri ile mücadele etmesi mümkün değil. Devlet destek verecekse ihracatçıya da destek vermeli. Sizin yaşadığınız zorlukları da biliyoruz. Ancak lütfen değerli ihracatçılarımız, ithalatçılarımız Anamur Ziraat odası başkanı olarak sizlerden istirham ediyorum, çiftçimize köstek değil, destek olun. İnadına üretim diyelim” şeklinde konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA