17:56   LIMONDA ALıM SATıM DURDU!   17:55   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   17:54   MERSIN’DE COŞKULU 1 MAYıS!   17:53   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   17:52   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    17:52   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   17:52   TARıMSAL AR-GE ARTMALı!   17:51   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   17:51   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   17:50   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   15:52   SILIFKE’DE PRIM KRIZI ŞAMPIYONLUKTAN ETTI   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!  
 
   
 
Mersin’de sebze meyve için bu adımlar atılmalı

Meyve üretiminde lider, sebze üretiminde ise 4’üncü olan Mersin’in bu ürünlerde kan kaybına tahammülü olmadığını söyleyen MTB Başkanı Özdemir, “Yıllardır dile getirdiğimiz ama yeterli adımların atılmadığı, katma değerli meyve ve sebze ürünleri için ilgili bakanlık ve kurumlarımız ile zaman kaybetmeden bir yol haritası belirlenmelidir” çağrısı yaptı.

 

Tarih : 24 Şubat 2025 Pazartesi 16:59

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, yaptığı yazılı açıklama ile Mersin’in 2024 yılında gerçekleştirdiği meyve-sebze üretimi hakkındaki değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin, 2024 yılında 137 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirdiğini açıklayan Özdemir, bunun 62 milyon tonluk bölümünü, yüzde 45’ini meyve ve sebzenin oluşturduğunu vurguladı.

 

“MERSİN MEYVE ÜRETİMİNDE YÜZDE 12,8’LİK PAY İLE TÜRKİYE’DE İLK SIRADA”

TÜİK’in il bazlı üretim verilerini de paylaştığını aktaran Özdemir. Mersin’in mevcut durumu ve geleceğe yönelik olarak çizilmesi gereken yol haritası açısından bu istatistiklerin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

“Ülkemizin gerçekleştirdiği 62 milyon tonluk meyve ve sebze üretiminin 28,4 milyon tonluk bölümünü meyve oluşturuyor” diyen Başkan Ö. Abdullah Özdemir, “Mersin ise yüzde 12,8’lik pay ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Mersin, şu anda 9 meyvenin üretiminde birinci iken yine 9 meyvede en fazla üretim yapan ikinci il konumundadır. Buna karşın, ilimizin 2023 yılında yüzde 13,4 olan meyve üretimindeki payı yüzde 12,8’e gerilerken, en önemli üretim kalemlerimizden biri olan muzda, liderliği Antalya’ya kaptırmıştır.

 

“MERSİN SEBZE ÜRETİMİNDE 4. SIRADA”

Türkiye’nin sebze üretimi ise 33,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Mersin, yüzde 5,7’lik oran ile ülkemizde dördüncü sıradadır. İlimiz sadece tek bir üründe ilk sırada yer alırken, yedi ürünün üretiminde ikincidir. 2022 yılında yüzde 7,3’lük pay ile Türkiye sebze üretiminde ikinci olan Mersin’in, 2023 yılında yüzde 6,6’lık pay ile üçüncülüğe ve 2024 yılında yüzde 5,7’lik oran ile dördüncülüğe gerilediği dikkat çekmektedir. İlgili dönemde, ülkemizin sebze üretimi yüzde 6,3’lük artış sağlarken, Mersin’in sebze üretimi ise yüzde 16,2 azalış göstermiştir. Bu düşüşün nedenleri iyi araştırılmalıdır” dedi.

 

“İKİ AYAKLI BİR STRATEJİ İZLEMELİYİZ”

Bu veriler doğrultusunda Mersin tarım ve gıda sektörünün geleceği açısından iki ayaklı bir politika belirlenmesi gerektiğini işaret eden MTB Başkanı Özdemir, meyve ve sebze sektörünün kentin hem üretim hem de ihracat açısından temel yapı taşlarından olduğunu aktardı. “İlimiz, narenciye ile yaş meyve ve sebze ihracatında liderdir” diyen Özdemir, “Bu ürünlerde ilimiz ekonomisinin kan kaybına tahammülü olmadığı gibi, ihracat yönünden de meyve ve sebzelerin sofralık olarak ihracatı yeterli değildir. Yıllardır dile getirdiğimiz ama yeterli adımların atılmadığı, katma değerli meyve ve sebze ürünleri (meyve suyu, konserve, kuru meyveler, meyve-sebze mamulleri, reçel, marmelat vb.) için ilgili bakanlık ve kurumlarımız ile zaman kaybetmeden bir yol haritası belirlenmelidir.

 

“MEVCUT ÜRÜN DESENİ YENİDEN ELE ALINMALI”

İkinci olarak, uzun yıllar öncesiyle kıyaslandığında hemen hemen aynı kalan mevcut ürün desenimiz yeniden ele alınmalıdır. Aynı üretim ve ihracat bakış açısıyla rekabetçi olmamız mümkün değildir. Tropikal ve subtropikal ürünlerden ilimiz coğrafyasına uygun özellik taşıyanlar, yeni bir alternatif olabilir. Değiştirilmesi ve genişletilmesi gereken ürün desenimiz, iç tüketim ihtiyacını karşılamanın yanında dış pazarlarda talep gören türlere de yönelik olmalıdır.

 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIRLANMALIYIZ”

İklim değişikliğinin artan etkilerini, kentsel nüfustaki artış hızını, tarım ve gıda sektöründe ülkeler arasında daha da kızışacak olan rekabet ortamını vb. faktörleri önümüzdeki yıllarda daha fazla görme olasılığımız yüksektir. Ülkemizin tarımsal hasılasına büyük katkı sunan ve tarımsal ihracatının yüzde 12,3’ünü gerçekleştirerek üçüncü sırada bulunan ilimizin ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sunma potansiyeli bulunmaktadır. Devletimizden beklentimiz, bu potansiyelin değerlendirilmesi için ilimize yönelik bir gelişim stratejisi oluşturulması ve ivedilikle uygulanmasıdır” şeklinde konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA