17:56   LIMONDA ALıM SATıM DURDU!   17:55   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   17:54   MERSIN’DE COŞKULU 1 MAYıS!   17:53   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   17:52   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    17:52   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   17:52   TARıMSAL AR-GE ARTMALı!   17:51   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   17:51   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   17:50   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   15:52   SILIFKE’DE PRIM KRIZI ŞAMPIYONLUKTAN ETTI   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!  
 
   
 
Zirai don felaketi ve acil önlem çağrısı

Mersin’de yaşanan zirai don felaketi ve acil önlem çağrısı yapan TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya: “Acil hasar tespit çalışmaları yapılmalı. Çiftçilerin uğradığı zararlar raporlanarak acil eylem planı oluşturulmalı.”

 

Tarih : 26 Şubat 2025 Çarşamba 16:41

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de geçtiğimiz günlerde etkili olan ve ekili alanlara büyük zarar veren don afeti ile ilgili yetkililere önlem ve destek çağrısı sürüyor. Son olarak TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya, düzenlediği basın toplantısıyla yetkililere seslendi.

 

DON, TARIMSAL ÜRETİMDE BÜYÜK HASARLARA YOL AÇTI

Son günlerde Mersin ve çevresinde etkili olan aşırı soğuk hava ve zirai donun, tarım sektörünü ağır şekilde etkilediğini aktaran Özkaya, afetin üreticilerin büyük zararlar yaşamasına neden olduğunu aktardı. “ Özellikle Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Silifke, Erdemli, Tarsus, Akdeniz, Toroslar ilçelerinde ve Çukurova’nın birçok noktasında, hava sıcaklıklarının son 5 gündür üst üste -4 ile -8 oC’lere kadar düşmesi tarımsal üretimde büyük hasarlara yol açmıştır.

 

“HIZLI BİR ŞEKİLDE HASAR TESPİT KOMİSYONLARININ OLUŞTURULMALI”

Sahada bulunan ziraat mühendisi arkadaşlarımız tarafından bizlere iletilen bilgilere göre, özellikle örtü altı sebzeler, kışlık sebzeler, erkenci sert çekirdekli türler, turunçgiller, tropik meyve türleri, tarla bitkileri ve yem bitkileri ürerim alanlarında ciddi zararlar olduğu bildirilmektedir. Ancak bu zararların tam olarak belirlenmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır.

Bitkilerin fizyolojik tepkilerinin gözlemlenmesi ve üreticilerden gelen detaylı geri bildirimlerin değerlendirilmesiyle birlikte, hasarın tam boyutu daha net anlaşılacaktır. Bu nedenle, hızlı bir şekilde hasar tespit komisyonlarının oluşturulması ve sahada detaylı çalışmaların en kısa sürede yapılması büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİLERİN UĞRADIĞI ZARARLAR RAPORLANARAK ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI”

Yapılması gerekenlerle ilgili yetkililere çağrıda da bulunan Başkan Özkaya, şunları söyledi: “Acil Hasar Tespit Çalışmaları Yapılmalı: Tarım ve Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü önderliğinde Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve ilgili diğer kuruluşlarla beraber oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla hızlı ve etkin bir şekilde hasar tespit çalışmaları yapılmalı, çiftçilerin uğradığı zararlar raporlanarak acil eylem planı oluşturulmalıdır.

Üreticilere, Zirai İlaç Bayilerine Maddi Destek ve Borç Erteleme Sağlanmalı: Mersin ilinde bulunan tüm çiftçilerimizin ve Zirai İlaç Bayisi meslektaşlarımızın Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve diğer bankalara olan kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli, yeni düşük faizli kredi imkanları sağlanmalıdır.

 

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

Afet Bölgesi İlan Edilmeli: Yaşanan kayıpların büyüklüğü göz önüne alınarak, Mersin ve çevresindeki zarar gören bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.

Tarım Sigortaları Teşvik Edilmeli ve Destekler Artırılmalı: Üreticilerimizin sigorta kapsamındaki zararlarının hızlı bir şekilde karşılanması için TARSİM devreye girmeli, gelecek yıllarda sigorta kapsamının genişletilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Üreticilerimize Doğrudan Destek ve Hibeler Sağlanmalı: Çiftçilerin yeniden üretime devam edebilmesi için doğrudan nakdi destek ve sübvansiyon sağlanmalıdır. Bu kapsamda Bitki Koruma Ürünleri satışı yapan meslektaşlarımızın da kredi ve borçlarının ötelenmesi için gerekli düzenlemelerin oluşturulması gerekmektedir.

 

“ÜRETİCİLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAMALIYIZ”

Mersin tarımı, ülkemiz için stratejik bir üretim alanıdır. Çiftçilerimiz, büyük özverilerle üretimi sürdürmeye çalışmaktadır. Bu tür doğal afetler karşısında üreticilerimizi yalnız bırakmamak, tarımsal sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğimiz açısından büyük önem taşımaktadır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, konunun takipçisi olacağımızı ve üreticilerimizin ve onlara her aşamada katkı sağlayan Ziraat Mühendisi meslektaşlarımızın yanında durmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz. Bu büyük felaketten etkilenen tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.”

 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA