15:53   TARıMSAL AR-GE ARTMALı!   15:52   SILIFKE’DE PRIM KRIZI ŞAMPIYONLUKTAN ETTI   12:46   JANDARMA’DA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU   11:19   ÇUKUROVA KALKıNMA AJANSı YÖNETIMI TOPLANDı    11:19   SILIFKE TSO, RUS ROSATOM HEYETI AĞıRLADı   11:18   TARSUS’TA ÜRETICI KADıNLAR BULUŞTU   11:18   DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜ, HEDEF PAZARLARıNDA BÜYÜDÜ   11:17   MERSIN’E GELEN 850 TON PATATES, ‘VIRÜSLÜ’ OLDUĞU GEREKÇESIYLE IADE EDILDI   11:16   ZEYTINOĞLU ‘YEŞIL DÖNÜŞÜMÜN’ ÖNEMINI VURGULADı   11:16   MARINA VE DENIZCILERDEN IŞBIRLIĞI   11:15   ÖZEL ŞIŞECAM ÖĞRENCILERININ BÜYÜK BAŞARıSı   11:14   19 MAYıS ORTAOKULU ÖĞRENCILERI BILIM PROJELERINI SERGILEDI    11:14   BOZYAZı’DA 19 MAYıS HAZıRLıKLARı BAŞLADı   11:13   MERSIN’DEN 3 ISIM MILLI KADRODA   11:12   TARSUS’TA ’KARAKUCAK GÜREŞLERI’ HEYECANı BAŞLıYOR   17:17   MERSIN 1 MAYıS IÇIN SOKAĞA INECEK   17:16   1 MAYıS ARIFESI MERSIN EMO’DA’DAN ANTI-DEMOKRATIK UYGULAMA   17:15   MERSIN’DE IHRACAT MART’TA FRENE BASTı!   17:15   MTSO VE TOBB CHICAGO TICARET MERKEZI, ABD’YE TICARET KÖPRÜSÜ KURUYOR   17:15   YENI BAŞKAN MEMIŞ’IN YARDıMCıLARı ÇAĞAN VE TEKIN  
 
   
 
EMEP’TEN çiftçi için destek çağrısı

Geçtiğimiz hafta yaşanan zirai don felaketinin sonuçları bu hafta daha belirgin hale geldiğini açıklayan EMEK Partisi Mersin İl Başkanı Sedat Başkavak, “Çukurova’yı don vurdu, çiftçi yardım bekliyor” dedi.

 

Tarih : 3 Mart 2025 Pazartesi 16:01

HEDİYE EROĞLU

 

Çukurova Bölgesi’nde birçok ili etkileyen zirai don afetinde büyük hasar yaşanan Mersin’de çiftçi için destek talepleri artarak sürüyor.

Son olarak EMEK Partisi Mersin İl Başkanı Sedat Başkavak, parti binasında bir basın açıklaması yaparak, çiftçilerin sesini duyurmaya çalıştı. “Geçtiğimiz hafta yaşanan zirai don felaketinin sonuçları bu hafta daha belirgin hale geldi” diyen Başkavak, “Anamur'dan Mersin'e, Tarsus'tan Hatay'a kadar olan bölgede yaşanan zirai don nedeniyle binlerce çiftçi zarar gördü. Hava sıcaklıklarının eksi 8-9 dereceye kadar düşmesi nedeniyle seralardan meyve bahçelerine kadar pek çok tarım ürünü zarar gördü.

 

HER FELAKET SONRASI GENELDE AYNI CÜMLELER KURULUYOR

Normalin üzerinde yaşanan aşırı soğuklar sert çekirdekli meyvelerden çiçek açan ve erkenci türleri, narenciye ağaçları, tarla ve yem bitkileri etkilenirken, örtü altı üretim seralarında bile hasarlara neden oldu. Durumun vahametini en çarpıcı anlatan cümleyi Camili mahallesinden bir çiftçinin ‘Camili'de badem kalmadı’ sözleri ortaya koymaktadır.

Yaşanan her felaket sonrası genelde aynı cümleler kurulmakta ve ‘çiftçilere destek olunmalı’, ‘çiftçilerin zararları karşılanmalı’ denilmektedir. Afet yaşanan bölgelerde yapılan resmi ziyaretlerde ise ‘çiftçilerimizin yanındayız gereken yapılacaktır’ denilmektedir.

 

“ÇİFTÇİLERE DESTEK OLUNMALI AMA NASIL?”

Çiftçilere destek olunmalı ama nasıl? Kaymakamlıktan bakanlığa çiftçilerin yanında nasıl olacaklar bunun cevabı verilmemektedir. Çiftçilerin yanındayız diyen kaymakam, valilik ve tarım bakanlığı öncelikle zirai don yaşanan bölgenin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesini sağlamalıdır. Burada da başka bir sorun kaşımıza çıkmaktadır.

2090 sayılı ‘Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’ afetlerden zarar gören çiftçilere yardım etmek üzere değil etmemek üzere hazırlanmış bir kanundur. Çünkü, bu kanunun 2. maddesi yardımların yapılabilmesini ‘ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az yüzde 40 oranında zarar görmesi şartına bağlamaktadır. Meyve ağaçları, seralar ve bitkilerinin donması yetmiyor, hayvanından tarım alet ve makinaları ve tesislerinin de toplam olarak zarar görmesi şartı aranmaktadır. Hal böyle olunca afet bölgesi ilan edilse bile yardım alma olanağı imkansızlaşırken, herkese yeni kredilerle borçlanma dayatılmaktadır.

 

“ÇİFTÇİNİN TOPLAM MAL VARLIĞININ EN AZ YÜZDE 40 ZARAR GÖRME ŞARTI KALDIRILMALI”

Yaşanan bu zirai don felaketi nedeniyle bir kez daha 2090 sayılı bu kanunun çiftçinin toplam mal varlığının en az yüzde 40 zarar görme şartının kaldırılması çağrısı yapıyoruz.

Pek çok çiftçi, yaşanan zirai don nedeniyle bu yıl ürün alamayacak duruma gelmiştir. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat bankasına olan borçlarının ertelenmesi gelecek yıl iki katı borç taksitini ödemek zorunda bırakacaktır. Fakat çiftçilerin bu gücü ve olanağı yoktur. Bu yıl hiç gelir elde edemeyecek, yaşamak ve üretmek için borçlanmaktan başka çaresi olmayan üreticinin borcunu ertelemek değil bu yıl ki taksitlerini silmek gereklidir.

Çiftçilere destek olunmalı ve ek kredi verilmeli demenin de çiftçiler açısından bir anlamı yoktur. Çünkü, borçlarını ödeyemeyecek çiftçilere üretime devam etmek için kredi borçlanmasını bir lütuf gibi sunulması, ödeyemeyeceği kredi borç yükü altında ezilmesi demektir. Çiftçilerin yanında olmak ve desteklemek demek onların bu felaketten çıkmaları için ücretsiz girdi desteği sağlanması ve yaşamını devam ettirebilmesi için nakdi destek verilmesi demektir.

 

“TARSİM’İN DÜŞÜK ZARAR TAZMİNİ ÖNEMLİ BİR PROBLEM”

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) kapsamında tarım sigortası yapılırken yüksek verim hesabı üzerinden belirlenen sigorta bedeline karşılık, sigorta kapsamında zarar ödemeye gelince hesaplanan düşük verim üzerinden düşük zarar tazmini ise diğer bir problemdir. Üreticinin zararlarının tam karşılanması sağlanmalıdır.

Bürokratından Bakanına gereken yapılacaktır diyen AKP iktidarı yetkilileri, tarımsal girdiler içinde en yüksek paya sahip olan sulamada kullanılan su ve elektrik borçlarının da silinmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA