Haber Merkezi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin tapulaştırılması sürecine devam ederken artan fiyatlar vatandaşın belini büktü. Yıllardır kullandıkları toprakların tapusuna kavuşmanın hayalini kuran vatandaşlar, artan fiyatlar ile mağdur oldu.
“2B ARAZİLERİNİN FİYATLARI YENİDEN UYGUN ŞARTLARDA BELİRLENMELİ”
Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal TBMM’de söz alarak 2B arazileri fiyatlarının yeniden uygun şartlarda belirlenmesini istedi. MHP Mersin Milletvekili Uysal, gerçekleştirdiği ilçe ziyaretlerinde 2B arazi fiyatları ile ilgili düzenlenen toplantılara katılmış, vatandaşların taleplerini dinlemişti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alan Milletvekili Uysal, satışa çıkarılan 2B arazilerinin yüksek fiyatlandırılmasından dolayı sıkıntı yaşayan çiftçilerin kendisine ilettiği talepleri gündeme getirdi.
“BU TOPRAKLAR SADECE BİR ARSA DEĞİLDİR. BİR ÖMÜRDÜR, ALIN TERİDİR, ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİDİR”
Uysal, şu açıklamada bulundu; “Mersin’in Tarsus, Erdemli, Silifke, Gülnar ve diğer ilçelerindeki vatandaşlarımızın yıllardır ekip biçtiği ve satışa çıkarılan 2B arazilerinin bugün belirlenen fiyatları çok çok yüksektir. Bu topraklar sadece bir arsa değildir. Bir ömürdür, alın teridir, çocuklarımızın geleceğidir. Talebimiz açık; 2B arazilerinin fiyatlarının yeniden uygun şartlarla belirlenmesini istiyoruz. Çünkü köylü milletin efendisidir.”
2B ARAZİ NEDİR?
2B araziler, adını 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendinden alır. Bu araziler, geçmişte orman niteliğinde olan ancak yangın, tarım, hayvancılık, turizm ve yerleşim gibi nedenlerle orman vasfını kaybetmiş olan Hazine arazileridir. 2012 yılında yürürlüğe giren yasa ile bu alanların satışa çıkarılması ve tapularının verilmesi süreci başladı.
2B ARAZİLER KİMLERE SATILIYOR?
Bu arazilerin üzerinde fiilen bulunan ve 2011 yılı öncesinde bu alanları kullandığı tespit edilen kişiler, belirlenen rayiç bedel üzerinden bu arazileri satın alma hakkına sahip oluyor. Devlet, kullanıcıya tebligat göndererek belirli bir süre içinde ödeme yapmasını istiyor. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa arazi genel satışa çıkarılıyor.
İMAR VE KULLANIM DURUMU NE OLACAK?
2B araziler, bulundukları konuma göre imar alanı içinde ya da tarım alanı gibi farklı kategorilere ayrılabiliyor. Bu durum, arazinin gelecekteki kullanımını da doğrudan etkiliyor. Bu alanlarda bağ evi, sera, zeytinlik, yazlık gibi yapılar sıklıkla yer almakta.
2B ARAZİLER EN ÇOK HANGİ BÖLGELERDE?
2B araziler genellikle orman varlığı fazla olan bölgelerde bulunuyor. Bu kapsamda en yoğun 2B alanları Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yer alıyor. Kaçak yapılan yazlıklar, tarım arazileri ve kıyı bölgelerindeki turizm yapıları, 2B kapsamına giren alanlara örnek oluşturuyor.
VATANDAŞLAR TAPU SAHİBİ OLABİLECEK
Yasa kapsamında gerekli şartları sağlayan ve ödeme yapan kullanıcılar, kullandıkları 2B arazilerin resmi tapularına sahip olabilecek. Bu kişiler, tapularını aldıktan sonra bu alanları istedikleri kişilere devretme hakkına da sahip olacak.