HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Silifke ilçesinde CHP’li belediye yönetiminin Göksu Oteli’nin kiralanmasına yönelik ihaleye ilişkin mücadelesinde son perde şaşırttı.
Geçen sene, mülkiyeti belediyeye ait ilçenin en önemli tesislerinden olan ve bir çok etkinliğe ev sahipliği yapması nedeniyle Silifke’nin buluşma adresi olarak kabul edilen Göksu Oteli’nin işletme hakkını 3 yıllığına kiraya verilmesi için ihaleye çıkıldı. Ancak Silifke Belediyesi, kiralama bedelini düşük tutunca ihaleyi kaybetti.
İHALEYİ KAYBEDİNCE İPTAL ETMEK İSTEDİ
Yıllardır ihale bedeli düşük tutularak belediye şirketinin ihaleyi kazanması sonucu yine belediye tarafından işletilen Göksu Oteli için belediye 50 bin TL gibi düşük bir ihale bedeli belirlerken, iş insanı Murat Göbekçi, 300 bin TL teklif ederek ihaleyi kazandı.
Ancak Turgut bu sonuca itiraz ederek, ihaleyi iptal etti. Bunu üzerin Murat Göbekçi, yargıya giderek hakkını hukuk kanalıyla aradı. Belediyeni iptal kararına karşı Mersin 1. İdare Mahkemesine dava açan iş insanı Göbekçi, kazandığı davanın hiçbir gerekçe olmadan iptal edilmesinin mevzuata aykırı olduğunu savundu.
BELEDİYEDEN ‘İŞLEM HUKUKSUZ’ SAVUNMASI
Göksu Oteli gibi ilçenin en büyük ve önemli kuruluşunu 3 yıllığına 50 bin TL’ye ihaleye çıkan belediye, ihale iptal savunmasında; işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğunu savundu. Belediye idaresi; dava konusu ihaleden beklenen kamu yararının gerçekleşmemesi nedeniyle işlem tesis edildiği, ihale konusu otelin yüksek bir bedelle kiralanmasının kamunun yararına olacağı, bu nedenle muhammen bedel aşılmış olsa da ihalede rekabetin oluşmadığı ve taşınmazın daha yüksek bir fiyat kiralanabileceği ileri sürülerek davanın reddi gerektiğini savundu.
YEREL MAHKEMEDEN DERS GİBİ GEREKÇE
Mahkeme heyeti ise ders niteliğinde bir karara imza attı. Silifke Belediyesi’nin amir ve encümence oy birliğiyle belirlediği 50 bin TL ihale bedelinin 300 bin TL bedelle davacı Murat Göbekçi’de kaldığını anımsatarak, “Dava konusu halenin kamu zararının engellenmesi maksadıyla iptal edildiğini ortaya koyan haklı kılan somut gerekçelerin ortaya konulmaması, dolayısıyla ita amirine verilen takdir yetkisinin objektif esaslara, kamu yararı ilkesine ve takdir yetkisinin veriliş amacına uygun kullanılmadığı anlaşıldığından, muhammen bedel önceden bilinerek ve encümence oybirliğiyle çıkılan ihalenin düşük kaldığından bahisle ita amirince iptaline dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
DANIŞTAY, CHP’Lİ SİLİFKE BELEDİYESİ’NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!
Buna rağmen son perde de Danıştay, CHP’li Silifke Belediyesi’nin yüzünü güldürdü! Yerel mahkemenin durdurduğu Silifke Belediyesi’nin Danıştay’a taşıdığı davada ilginç bir karar çıktı ve Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, bu defa istediğini aldı. Danıştay 13. Dairesi, itiraz yolu kapalı olmak üzere belediyeyi haklı bularak, otelin işletme hakkının yeniden belediyeye geçmesine karar verdi.
“GÖKSU OTEL, SİLİFKE BELEDİYESİ UHDESİNDE”
Gelişmelerle ilgili belediyeden yapılan açıklamada, “Sosyal medya ve diğer mecralarda Göksu Otel ile ilgili gerçeğe aykırı beyan ve söylemlerle bilgi kirliliğine neden olunması nedeniyle açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.
Göksu Otelinin Kiralama ihalesinin iptal edilmesine karşı açılan davada verilen Silifke Belediye Başkanlığı işleminin iptali kararının yapılan temyiz incelemesi sonucunda:
Danıştay 13. Dairesinin 24.04.2024 tarih ve 2025/466 Esas, 2025/1697 Karar sayılı ilamı ile;
Mersin 1. İdare Mahkemesinin E:2024/1452 sayılı kararının bozulmasına ve davanın reddine, kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere) karar verilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Göksu Otelin hukuka uygun biçimde Silifke Belediyesi uhdesinde hizmet vermeye devam ettiğini ve Silifke Belediye Başkanlığı tarafından Mahkeme Kararlarının uygulanmadığı ve benzeri söylemlere itibar edilmemesi hususunu Kamuoyuna saygıyla bildiririz” denildi.