HEDİYE EROĞLU
Orman vasfını yitirmiş anlamına gelen 2B arazilerinin tapulaştırılması süreci devam ederken kırsal bölgelerde bilirkişi belirleme çalışmaları da hız kazandı.
Mersin’in en büyük ilçelerinden biri olan ve 2/B niteliğindeki arazilerin büyük çoğunluğunun olduğu Toroslar İlçesinde, 6 köy için 2/B bilirkişi heyeti seçildi.
ALADAĞ, ARPAÇSAKARLAR, ÇAVUŞLU, ÇANDIR, DARISEKİSİ VE GÖZNE
Geçtiğimiz günlerde yapılan Toroslar Belediye Meclisi’nin Temmuz Ayı Toplantısı’nın 1. Birleşiminde gündeme gelen teklif ile Aladağ, Arpaçsakarlar, Çavuşlu, Çandır, Darısekisi ve Gözne Mahallelerinde yapılacak olan 2/B kullanım kadastrosu çalışmalarında, kadastro ekipleriyle birlikte görev yapmak üzere her mahalle için ayrı ayrı 6 bilirkişinin seçimi yapıldı.
İŞTE ALADAĞ BİLİRKİŞİ HEYETİ
Köylerin bizzat ilettiği isim listeleri doğrultusunda belediye meclisinde yapılan oylama ile Aladağ’da kadastro ekipleriyle birlikte görev yapmak üzere; Ömer Erdoğan, Kerim Uysal, Bayram Yıldız, Kamil Tunç, Ahmet İlhami Öz ve Ramazan Turgut bilirkişi oldu.
ARPAÇKARLAR BİLİRKİŞİ HEYETİ
Arpaçkarlar Mahalle Muhtarlığı’nın teklifi ile; Yılmaz Aksay, Mustafa Yılmaz, Soner Kılınç, Gıyasettin Aksay, Abdurrahman İpekçi ve Hasan Kılınç bilirkişi olarak seçildi.
ÇANDAR BİLİRKİŞİ HEYETİ
Çandar Mahalle Muhtarlığı’nın teklifi ile; Cemal Keleş, Mustafa Şimşek. İsmail Keleş, Yusuf Hakverdi, Ahmet Turhan Keleş ve Halil Karadağ bilirkişi olarak seçildi.
ÇAVUŞLU BİLİRKİŞİ HEYETİ
Çavuşlu Mahalle Muhtarlığı’nın teklifi ile; Mehmet Gür, Mustafa Çakır, Muhammed Akyol, Halil İbrahim Soysal, Halil Soysal ve Ersin Erkan bilirkişi olarak seçildi.
DARISEKİSİ BİLİRKİŞİ HEYETİ
Darısekisi Mahalle Muhtarlığı’nın teklifi ile; Ramazan Yetkin, Mehmet Ali Demir, Ramazan Taş, Mustafa Yaşar Gündoğdu, Ömer Hulusi Sakar ve Halil Sakar bilirkişi olarak seçildi.
GÖZNE BİLİRKİŞİ HEYETİ
Gözne Mahalle Muhtarlığı’nın teklifi ile; Mustafa Küpeli, Şakir Yıldırım, Ali Sakar, Hamza Taşkın, Ali Şahin ve Fevzi Gür bilirkişi olarak seçildi.
“KOMİSYONLARDA AYNI SOY İSİMDE OLANLAR VAR”
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, fezlekeden de anlaşılacağı üzere bu konuda kendilerinin etkisi olmadığını söyleyerek, “Yani ilgili mahallenin muhtarı tarafından köy ahalisi içinden seçilmiş olan komisyon üyeleri, 2/B arazilerinin tanzimi konusunda kadastro ekiplerine yardımcı olacaklar. Yerin kime ait olduğunu söyleyecekler. Bunun belli bir kuralı var. Komisyona üye olabilecek kişiler için belli yasal kurallar var, biz bunları ilgili muhtarlıklara bildirdik ve bu kurallara uyan arkadaşlara ilişkin tekliflerinizi gönderin dedik. Teklifler bu şekilde geldi. Dolayısıyla bu maddeyi direk oylamamızda bahis yok, kaldı ki bir sorun var ise çok dikkat etmedim ama örneğin soy ismi aynı olan kişiler var. Eğer bu kişiler kardeşler ise komisyon üyesi olamazlar. Ama zaten kadastro müdürlüğü bize dönüp, ‘şu yurttaşı değiştirin, başka bir isim belirleyin’ diyebiliyor” diye konuştu.
Teklif meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi.
2B ARAZİ NEDİR?
2B araziler, adını 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendinden alır. Bu araziler, geçmişte orman niteliğinde olan ancak yangın, tarım, hayvancılık, turizm ve yerleşim gibi nedenlerle orman vasfını kaybetmiş olan Hazine arazileridir. 2012 yılında yürürlüğe giren yasa ile bu alanların satışa çıkarılması ve tapularının verilmesi süreci başladı.
2B ARAZİLER KİMLERE SATILIYOR?
Bu arazilerin üzerinde fiilen bulunan ve 2011 yılı öncesinde bu alanları kullandığı tespit edilen kişiler, belirlenen rayiç bedel üzerinden bu arazileri satın alma hakkına sahip oluyor. Devlet, kullanıcıya tebligat göndererek belirli bir süre içinde ödeme yapmasını istiyor. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa arazi genel satışa çıkarılıyor.
İMAR VE KULLANIM DURUMU NE OLACAK?
2B araziler, bulundukları konuma göre imar alanı içinde ya da tarım alanı gibi farklı kategorilere ayrılabiliyor. Bu durum, arazinin gelecekteki kullanımını da doğrudan etkiliyor. Bu alanlarda bağ evi, sera, zeytinlik, yazlık gibi yapılar sıklıkla yer almakta.
2B ARAZİLER EN ÇOK HANGİ BÖLGELERDE?
2B araziler genellikle orman varlığı fazla olan bölgelerde bulunuyor. Bu kapsamda en yoğun 2B alanları Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yer alıyor. Kaçak yapılan yazlıklar, tarım arazileri ve kıyı bölgelerindeki turizm yapıları, 2B kapsamına giren alanlara örnek oluşturuyor.
VATANDAŞLAR TAPU SAHİBİ OLABİLECEK
Yasa kapsamında gerekli şartları sağlayan ve ödeme yapan kullanıcılar, kullandıkları 2B arazilerin resmi tapularına sahip olabilecek. Bu kişiler, tapularını aldıktan sonra bu alanları istedikleri kişilere devretme hakkına da sahip olacak.