17:21   TÜRKIYE’NIN EN ZENGIN ILLERI BELLI OLDU: MERSIN’IN YERI DIKKAT ÇEKICI!   17:21   TBMM ÖNÜNDE ‘MADEN YASASı’NA HAYıR EYLEMI   17:20   İLBANK MERSIN’DE 2 TAŞıNMAZı SATıŞA ÇıKARıYOR   17:20   MERSIN, BAKLIYATTA TÜRKIYE’NIN GÜCÜNÜ ARTTıRABILIR    17:19   MÜSİAD TERÖRSÜZ TÜRKIYE IÇIN KOLLARı SıVADı   17:18   ‘HER 4 KIŞIDEN 1’I ICRALıK, BU TABLO ARTıK SÜRDÜRÜLEMEZ’   17:18   MERSIN GENÇLERBIRLIĞI SPOR TKBL’ YE GÖZ KıRPTı   15:34   TOROSLAR’DA YOL ÇALıŞMALARı DEVAM EDIYOR   13:02   ERDEMLI 15 TEMMUZ ANMASı IÇIN BULUŞTU   13:01   ERDEMLI 15 TEMMUZ ANMASı IÇIN BULUŞTU   13:00   SOSYAL BILIMLER FAKÜLTESI’NDE DEVIR TESLIM YAPıLDı   12:53   ‘AŞURE PAYLAŞMAKTıR, BEREKETTIR BIRLIĞIMIZ DAIM OLSUN’   10:49   MERSIN’DE ORMAN YANGıNıYLA ILGILI GÖZALTıNA ALıNAN ZANLı TUTUKLANDı   10:36   ERDEMLI’ DE YAPıLAN OPERASYONDA 22 ŞÜPHELI YAKALANDı   10:34   YENI MİY HERŞEY TEKRAR RAFA KALKTı   09:28   MUT’TA YANGı RISKI IÇIN BILGILENDIRME   16:00   ‘REZERV YAPı ALANı’ TURIZM BÖLGESI YAPıLDı!   16:00   DANıŞTAY, CHP’LI SILIFKE BELEDIYESI’NIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!   15:59   TOROSLAR’DA 6 KÖY IÇIN 2/B BILIRKIŞI HEYETI SEÇILDI   15:59   ÇILE YOLU BILDIĞINIZ GIBI!  
 
   
 
Mersin, bakliyatta Türkiye’nin gücünü arttırabilir

Mersin için stratejik sektörlerden biri olarak öne çıkan bakliyat ürünlerinden katma değerli hazır gıda üretiminin somut yatırımlara dönüşmesinin önemine dikkat çeken MTB Başkanı Özdemir, bu sayede yalnızca Mersin için değil, ülke ekonomisi için de ciddi bir katma değer yaratılabileceğini kaydetti.

 

Tarih : 16 Temmuz 2025 Çarşamba 17:20

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret Borsası (MTB), Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, yaptığı yazılı açıklama ile kentin en güçlü olduğu konulardan olan bakliyatta gelecek 10 yılı değerlendirdi.  

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 15 Temmuz 2025’te yayınlanan ‘Tarımsal Görünüm 2025-2034’ raporuna dikkat çeken Özdemir, raporun bakliyat sektörüne yönelik önemli tespit ve öngörüler içerdiğini belirtti.

 

BAKLİYAT; İNSAN VE TOPRAK SAĞLIĞI İÇİN KRİK YOL OYNUYOR

“Raporda, bakliyat ürünlerinin yalnızca insan sağlığı açısından değil, aynı zamanda toprak sağlığının korunmasında da kritik rol oynadığı vurgulanmaktadır” diyen Başkan Abdullah Özdemir, “Ayrıca, besin değerlerini kaybetmeden uzun süre saklanabilmeleri sayesinde, bozulmaya bağlı gıda israfı riskini azalttıkları belirtilmektedir.

Hızla artan kentleşme, değişen yaşam biçimleri ve yoğun iş temposu; çalışan kesimde sağlıklı atıştırmalıklara olan ilgiyi artırmaktadır. Bu eğilim, bakliyatın hazır gıda üretiminde daha yaygın kullanılmasına katkı sağlamaktadır. Tüm bu gelişmeler, önümüzdeki on yılda bakliyat ürünlerine olan talebin artacağını göstermektedir.

 

DÜNYA ORTALAMASININ GERİSİNDE KALAN ÜRETİM, TÜKETİM VE İHRACAT

Raporun veri setine göre, 2024 yılında 101 milyon ton olan küresel bakliyat üretiminin 2034’e kadar yüzde 25 artarak 126 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Aynı dönemde, 21 milyon ton seviyesindeki küresel ticaret hacminin yüzde 10 artışla 23 milyon tona yükselmesi öngörülmektedir. Başlıca ihracatçı ülkeler olarak Kanada, Avustralya ve Rusya öne çıkmaktadır. Kişi başına tüketimin ise yüzde 15 artarak 8,6 kg’a ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Türkiye özelinde, 2024’te 1 milyon 414 bin ton olan üretimin yüzde 10 artarak 2034 yılında 1 milyon 560 bin tona çıkması beklenmektedir. Bu oran, küresel düzeyde öngörülen yüzde 25’lik artışın oldukça gerisindedir. Dış ticaret açısından ise, ihracat ve ithalat seviyelerinin büyük ölçüde korunacağı belirtilmektedir. Kişi başına tüketimin, 2024’teki 9,3 kg seviyesinden 2034’te 9,5 kg’a yükselmesi öngörülmektedir.

 

“TÜRKİYE, 2034 İÇİN ÖNGÖRÜLEN ÜRETİM VE İHRACAT MİKTARININ ÇOK ÜZERİNDE BİR POTANSİYELE SAHİP”

Raporda, Türkiye için öngörülen ve küresel ortalamanın altında kalan üretim, tüketim ve ihracat artış oranlarının dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye, 2034 için öngörülen üretim ve ihracat miktarının çok üzerinde bir potansiyele sahiptir. Mevcut tesisler, bu miktarın üç katını işleyebilecek durumdadır. Bu potansiyelin etkin şekilde kullanılması için; temel destek, planlı üretim desteği, sertifikalı tohum desteği ve nohut ile mercimek için verilen su kısıtı destek katsayılarının artırılması büyük önem taşımaktadır.

Raporda öne çıkan bir diğer husus ise, bakliyatın kullanım ve tüketim alanlarında yaşanan dönüşümdür” dedi.

 

MERSİN, TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ ARTTIRABİLİR

Başkan Özdemir, bu bağlamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı” kapsamında Mersin için belirlediği “Bakliyat Ürünlerinden Katma Değerli Hazır Gıda Üretimi” başlığının önemine vurgu yaptı.

Bakliyat ürünlerinden katma değerli hazır gıda üretiminin somut yatırımlara dönüşmesi durumunda, yalnızca Mersin için değil, ülke ekonomisi için de ciddi bir katma değer yaratılabileceğini aktaran Abdullah Özdemir, “Sektörümüzün öncelikli hedefi; üretim, tüketim ve ihracat hacmini artırmak ve özellikle katma değeri yüksek ürünlere odaklanmaktır. Bu anlayışla, yalnızca iç pazardaki ihtiyacımızı karşılamakla kalmaz; aynı zamanda Kanada, Avustralya ve Rusya gibi sektörün önde gelen ülkeleriyle rekabet edebilecek bir ihracat gücüne ulaşmamız mümkün olacaktır.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA