17:20   MERSIN’DE HALK EKMEK ZAMLANDı   17:20   TBMM’DEN, BORÇ YAPıLANDıRMASı ÇAĞRıSı   17:19   SOSYAL HIZMET EMEKÇILERI SORUNLARıN ÇÖZÜM ISTIYOR!   17:19   DOLU HASARı IÇIN TESPIT YAPıLıYOR   17:19   ERDEMLI SU SORUNUNA ÇÖZÜM ISTIYOR!   17:19   MERSIN’DE SU TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI    17:18   MERSIN’DE TURUNÇGIL REKOLTE TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI    17:18   ‘PKK ÜYELIĞI’ IDDIASıYLA YARGıLANAN GÜNDEŞ BERAAT ETTI!   17:18   DSİ’DEN HAYATI UYARı! BOĞULMA RISKI YÜKSEK   17:17   MERSIN’DEKI TURNUVA SPONSORUNU BULDU   14:53   ‘ORMAN YANGıNLARı IÇIN KRITIK ZAMAN ARALıĞıMıZ 30 DAKIKADıR’   11:35   AKKUYU NGS’DE WANO ORA MISYONU TAMAMLANDı   11:28   ‘BU YASA TAM BIR DOĞA TALANıDıR, GEÇIT VERMEYECEĞIZ!’   11:26   TARSUS TSO’DAN TARIHE ıŞıK TUTAN YENI BIR ESER DAHA   11:24   YENI MİY’DE KRIZ BÜYÜYOR   09:37   TOROSLAR’DA PARKLAR DAHA CANLı, YEŞIL ALANLAR DAHA TEMIZ   09:33   BOZYAZı’NıN GURURU LGS BIRINCISI ALI CAN ÇELIK    09:27   ÇBK MERSIN GÜÇLÜ ISMINI FENERBAHÇE’YE KAPTıRDı    17:42   MERSIN KONUT SATıŞıNDA ILK 5’TE!   17:39   MILLETVEKILI KOCAMAZ’DAN ZEYTINLIKLER IÇIN ‘ÇED’ TEPKISI  
 
   
 
‘Orman yangınları için kritik zaman aralığımız 30 dakikadır’

Mersin Üniversitesi Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, orman yangınlarıyla ilgili uyarılarda bulundu: “Orman yangınları için kritik zaman aralığımız 30 dakikadır”

 

Tarih : 18 Temmuz 2025 Cuma 14:53

Haber Merkezi

 

Ülkede son dönemde artan orman yangınlarına dikkat çeken ve orman yangınlarıyla mücadele dersleri veren Mersin Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, yangınların çıkış nedenleri ve yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

 

“YANGIN RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU YAZ AYLARINDA AÇIK ALEVLERLE YAPILAN TÜM FAALİYETLERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”

Orman yangınlarının türleri ve çıkış nedenleri ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay “Orman yangınları, çevresinin açık olması nedeniyle serbestçe yayılabilen büyük yangınlardır. Ülkemizde genellikle örtü ve tepe yangınları olmak üzere iki tür orman yangını görülmektedir. Son yıllarda yangınların artmasında başlıca etkenler kuraklık ve iklim değişikliğidir. İklim değişikliği hava sıcaklıklarının artmasına, kuraklık ise ortamın kuru kalmasına neden olmakta; bu iki unsur orman yangınlarının çıkmasında en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Bir diğer önemli neden ise insan kaynaklı bireysel ihmallerdir. Piknik ateşi, anız yakımı, sigara izmaritleri yangına sebebiyet verebilir. Bir diğer önemli nokta da ormanlarda bulunan cam ve plastik parçaları. Bunlar, yangının ilerlemesine neden olabilir. Orman yangınlarını önlemek amacıyla Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında proaktif ve yenilikçi çalışmalar yürütülmektedir. Ancak bireysel önlemler de büyük önem taşımaktadır. Özellikle yangın riski yüksek yaz aylarında, sıcak ve kuru havalarda, ormanlık alanlarda açık alevle yapılan tüm faaliyetlere karşı son derece dikkatli olunmalıdır.” dedi.

 

“ORMAN YANGINLARI İÇİN KRİTİK ZAMAN ARALIĞIMIZ 30 DAKİKADIR”

Yangın anında yapılacak en doğru davranışın hızlı hareket etmek ve doğru kararlar vermek olduğunu belirten Öğr. Gör. Özdemir Arsakay, “Orman yangınları A sınıfı yangın türüne girmekte ve A sınıfı yangınlarda en iyi söndürücüsü sudur. Tabii orman yangınlarıyla mücadele bir savaş organizasyonu gibidir. Ve çok hızlı müdahale gerektirmektedir. Orman yangınları için kritik zaman aralığımız 30 dakikadır. Eğer vatandaşlarımız küçük bir yangın görmüşlerse hemen müdahalede bulunabilirler. Bu noktada kullanacakları şey etraflarında varsa su veya toprak olabilir. Müdahalede bulunurken bir diğer önemli nokta da rüzgârı arkalarına almaları. Yangın anında çabuk ve hızlı doğru müdahale oldukça önemlidir. İlk yapılacak iş tabii ki yangın görüldüğünde 112 acil çağrı merkezine veya Alo 170’e haber verilmesidir. Bunun yanı sıra eğer küçük bir yangın var ise suyla söndürebiliriz. Su yok ise toprakla üzerine örtü yaparak havasını boğarak bunu söndürmeyi gerçekleştirebiliriz.” şeklinde konuştu.

 

“BÜYÜK YANGIN ANLARINDA RÜZGARI KARŞIMIZA ALARAK UZAKLAŞMALI VE PROFESYONELLERİN GELMESİNİ BEKLEMELİYİZ”

Karşılaşılan büyük orman yangınlarında yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Özdemir Arsakay, “Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Yangın, bir şekilde ortam koşulları, yanıcı madde faktörleri ya da rüzgârın etkileriyle büyümeye başlamışsa derhal ortamdan uzaklaşarak işi profesyonellere bırakmalıyız. Büyük yangınla karşı karşıya kaldığımızda rüzgârı arkamıza alarak rüzgârın tersi yönünde ortamdan uzaklaşmak ve profesyonellerin gelmesini beklemek gerekiyor. Dumandan korunmak için ağzımızı, burnumuzu ıslak bezle ya da giysiyle kapatarak ve eğilerek ilerlemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Orman yangınlarının sadece ağaçları değil, tüm ekosistemi etkileyen büyük bir felaket olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, ormanda yaşayan canlıların yangınlar sebebiyle hayatlarını kaybettiği ve ormanlarını yenilenmesinin yıllar sürdüğünü belirterek herkesi orman yaygınları konusunda bilinçli olmaya davet etti.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA