Haziran ayında yapılan ve son 8 yılın en zor sınavı olarak nitelendirilen 2025 LGS’de sınav sorularının çalındığına yönelik iddialar gündemdeki yerini korurken Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) Mersin Temsilciliği’nden, “Kaygılarımızda haklı çıktık” açıklaması geldi.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan VELİ-DER Mersin Temsilciliği, bakanlığa önemli sorular yönletti.
“SINAV DEVAM EDERKEN BİR WHATSAPP GRUBUNDA SORULARIN VE CEVAPLARIN PAYLAŞILDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ”
VELİ-DER Mersin Temsilcisi Murat Bozkurt, 15 Haziran 2025 tarihinde 1 milyona yakın öğrencinin LGS sınavına girdiğini anımsatarak, “ Yapılan LGS ile ilgili skandal bir iddia ortaya atıldı. Buna göre sınav devam ederken bir WhatsApp grubunda soruların ve cevapların paylaşıldığı öne sürüldü.
Sınav bitmeden önce bazı WhatsApp gruplarında sınav sorularının ve cevap anahtarlarının dolaşıma sokulduğu öne sürüldü. İddiaya göre, bazı özel eğitim kurumu yöneticilerinin bulunduğu bir WhatsApp grubunda, (LGS) kapsamında yapılan sınavın ‘sözel kitapçığına’ ait PDF dosyası sınav devam ederken paylaşıldı. Belgelerde, ‘2025-LGS- Sözel.pdf’ isimli dosyanın saat 12.00'de, yani sınav henüz devam ederken grupta iletildiği iddia edildi.
Ayrıca, bazı kullanıcılar "sayısal kitapçığın" da geldiğini belirtti ve bu içeriklerin de grup içerisinde paylaşılacağını belirtti. Oysa sınavın ikinci oturumu 12.50'de sona erecekti. İddialar yalnızca sınav güvenliğini değil, milyonlarca öğrencinin katıldığı böylesine kritik bir sınavda eşitliğin zedelendiğini de gündeme getiriyor. Görsellerde, bazı kullanıcıların sınav bitmeden içerik paylaşımının ‘çok sakıncalı’ olduğunu açıkça dile getirdiği, buna karşın paylaşımların sürdüğü dikkat çekiyor.
MEB AÇIKLASIN: SORULAR ÇALIN DI MI?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav sorularını resmi olarak saat 14.00 sularında yayınladığı bilinirken, sınav bitmeden 1 ila 1.5 saat önce soruların ve cevapların gruplarda dolaşması ‘sorular ve cevaplar sızdırıldı mı’ sorusunu akıllara getirmiştir. MEB tarafından öğrencilerimize, velilere, kamuoyuna acilen açıklama yapmalıdır.
Söz konusu olan milyonu aşkın öğrencimizin emeğidir. Elemeye, rekabete, yarışa dayanan merkezi sınavlar nedeniyle aileler bütçelerinin önemli kısmını eğitime, özel kurslara, sınav kaynaklarına ayırmakta, öğrenciler yaşamlarının en güzel yıllarını bu kıyasıya yarış yüzünden kendisine bir gelecek yaratabilmek için kaygıyla, stresle eğitim hayatı boyunca bu sınavlara hazırlanarak geçirmektedir.
“İDDİALAR DOĞRUYSA; MERKEZİ SINAVLARIN, AYNI ZAMANDA ADALETSİZLİĞİN DE ARACI HALİNE GETİRİLDİĞİNİN EN SOMUT KANITIDIR”
İddialar doğruysa yaşanılan eğitimin paralı hale getirilmesinin, eğitimde her geçen yıl artan eşitsizliği gizlemenin temel aracı olan merkezi sınavların, (LGS'nin) aynı zamanda adaletsizliğin de aracı haline getirildiğinin en somut kanıtıdır.
Başta kopya skandalları olmak üzere merkezi sınavlara ilişkin güvenin defalarca sarsıldığı ülkemizde bu iddia gerçekse yaşanılan şey büyük bir skandaldır” dedi.
“SINAVIN ZORLUĞUNA RAĞMEN REKOR SAYIDA ÖĞRENİN BİRİNCİ ÇIKMASI ŞÜPHELERE YOL AÇTI”
LGS’de 719 birinci çıkmasının sınavda şaibe iddialarının sürmesine neden olduğunu dile getiren Bardakçı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise sınava dair iddiaları yalanlamayı sürdürdüğünü kaydetti, “ Ancak 29 kişiye açılan soruşturma, MEB Bilgi İşlem Müdürü Özgür Türk'ün görevden alınması ve PDF sızıntısı, şaibe iddialarını güçlendirmeye devam ediyor” diyen Bardakçı, “Bu yıl 719 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Sınavın zorluğuna rağmen 2025'te önceki yıllara kıyasla rekor sayıda öğrenin birinci çıkması şüphelere yol açmıştır.
Bu okullardan birisi Antalya Kepez İmam Hatip Ortaokuludur. Okulun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, yüzde 1 ile yüzde 10'luk dilim arasına kaç öğrenci girdiği duyuruldu. Buna göre, okulda yüzde 10'luk dilime tam 101 öğrenci girdi. Bunlardan 31'i ise ilk yüzde 3'lük dilimde yer almıştır.
Bazı Gazeteler Trabzon Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden 45'inin tüm Türkiye'de sınava girenler arasında yüzde 1'lik dilime yerleştiğini belirtmiştir.
“BAKANLIK, GEÇMİŞ YILLARDA AYRINTILI YAYIMLANAN LGS İSTATİSTİKİ VERİLERİNİ SON BİRKAÇ YILDIR NEDEN AÇIKLAMIYOR?”
MEB'in yayımladığı yönetmelik ve yönergeye rağmen bakanlık tarafından da doğrulanan sınavdan ancak bir gün sonra dağıtılması gereken sınav soruları, cevapları, kitapçıkları nasıl oluyor da sınav sırasında whatsapp gruplarında paylaşılıyor?
Bakanlık, geçmiş yıllarda ayrıntılı yayımlanan LGS istatistiki verilerini son birkaç yıldır neden açıklamıyor?
10 yıl süresince daire başkanlığı ve genel müdürlük düzeyinde bilgi işlemden sorumlu olan genel müdürün görevden alınma nedeni nedir?
MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü olan bu kişinin çocuğunun 2022 yılında tüm soruları doğru yaptığı bilgisi doğru mudur?
“GELECEĞİMİZİ ÇALAMAYACAKSINIZ! GELECEĞİMİZİ SİZİN KARANLIĞINIZA ÇALDIRMAYACAĞIZ!”
Derslerin yüksek ve düşük katsayılı dereceleri üzerinden 2025 LGS sınavı son yılların zorluk seviyesi en yüksek sınavı olmasına rağmen son 8 yılda görülmeyen rekor bir sayıda 719 öğrencinin tam puan almış olmasını bakanlık hangi bilimsel gerekçelerle açıklamaktadır?
Açıklamamızda yer alan ve kamuoyuna yansıyan tüm sorulara ve bilgilere ilişkin bakanlık acilen açıklama yapmalıdır. Hiçbir veli, hiçbir öğrenci yalnız değildir.
Geleceğimizi çalamayacaksınız! Geleceğimizi sizin karanlığınıza çaldırmayacağız!
719 öğrencinin tam puan aldığı açıklanan LGS sonuçları, sınav sistemine dair kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bazı özel okulların tam puan alan öğrenci sayılarını açıklaması ise inandırıcılıktan uzaktır.
“LGS'DE YAŞANDIĞI İDDİA EDİLEN USULSÜZLÜKLERLE İLGİLİ ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEMEKTE Mİ?”
Yıllardır sürdürülen okullaşma politikaları sonucunda birçok ilde okullar imam hatip ve meslek liselerine dönüştürülmüş, akademik liseler (Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler vb.) azaltılmıştır. Bu durum çocukları istemedikleri okullara veya bütçelerini zorlayarak özel okullara mecbur bırakmaktadır.
Son LGS sonuçları, ‘özel okullara mecbur bırakma’ eleştirilerinin bir algı değil, gerçek olduğunu göstermektedir. Nitekim Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerinin kontenjanları 4.080 azaltılırken; imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanları 1.919 artırılmıştır.
Buradan soruyoruz: Akademik liselerin kontenjanları neden azaltılırken; imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanları artırılmıştır?
2025 LGS'de yaşandığı iddia edilen usulsüzlüklerle ilgili etkin soruşturma yürütülmemekte midir?
Mağdur edilen öğrenciler için hangi çözümler üretilmektedir?
Biz VELİ-DER olarak, sınav merkezli, dayatmacı ve eleme odaklı eğitim anlayışına karşı çıkıyor; kamucu, eşitlikçi, laik ve bilimsel temellere dayanan bir eğitim sistemi talep ediyoruz. Çünkü bu talep, sadece öğrencilerin değil, tüm toplumun geleceği için yaşamsaldır” şeklinde konuştu.